Brz i jednostavan recept

Kolač s limunom i grčkim jogurtom sve je što vam treba nakon blagdana

09.01.2022.
u 17:11

Ovaj kolač zanimljivo izgleda pa ga možete poslužiti u posebnim prilikama gostima, zadovoljit će potrebu za slatkim, a ipak sadrži i zdrave sastojke.

Za pripremu ove slastice potrebno vam je otprilike sat vremena. 

Sastojci:

  • Maslac za premazivanje lima za pečenje
  • 280 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • pola žličice soli
  • 2 jaja
  • 180 ml ulja
  • 1 grčki jogurt 
  • korica jednog limuna
  • 80 ml limunova soka
  • 200 g šećera
  • 2 žlice mljevenog maka
  • kompot 
  • krema od vrhnja za šlag (priprema na kraju teksta)

 

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  • Lim za pečenje premažite maslacem ili obložite papirom za pečenje. 
  • U zdjelu za miksanje prosijte brašno, prašak za pecivo i sol.
  • U drugoj velikoj zdjeli izmiksajte jaja, ulje, jogurt, koricu i sok limuna te šećer. 
  • Pomiješajte pažljivo suhe s mokrim sastojcima i na kraju dodajte mljeveni mak. 
  • Smjesu ulijte u lim i zagladite. Pecite oko 45 minuta.
  • Kolač izvadite iz pećnice i ostavite da odmori oko 10 minuta. 
  • Preokrenite kolač i izvadite ga iz kalupa te pustite da se ohladi do kraja. 

Priprema kompota:

Pomiješajte oko 300 g smrznutog šumskog voća ili voća po izboru s dvije žlice svježeg soka limuna ili soka od naranče te koricom jednog limuna ili naranče. Kuhajte na laganoj vatri dok voće ne nabubri. Nemojte prejako miješati i kuhajte oko 15 minuta. Maknite s vatre i po potrebi zasladite kompot s dvije žlice šećera, javorovim sirupom ili medom.

 

Shutterstock

 

Priprema:

Pomiješajte 120 ml vrhnja za šlag sa 120 ml grčkog jogurta i jednom žlicom šećera u prahu. Sve zajedno izmiksajte i dodajte malo limunove korice i po želji malo mljevenog maka.

Kolač prerežite po pola i premažite kremom, pa kompotom te preklopite drugim biskvitom. Ovaj kolač možete pripremiti i u kalupu za tortu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?