dulje vrijeme planiram objaviti neki recept s rogačem, no ova vrijedna namirnica nikako da dođe na red. Sada vam konačno predstavljam odličan kolač od rogača i jabuka, koji je vrlo sočan, te iznimno ukusan. Toliko je dobar da ga vole i oni koji nisu pretjerani ljubitelji ove namirnice.
Naime, budući da je ovo istovremeno i kolač s jabukama, okusi su vrlo ujednačeni. Tako se pomalo opori okus rogača savršeno slaže s kiselkasto slatkim jabukama, sve zajedno u finom okusom bogatom biskvitu. Kad se svemu doda završna glazura od čokolade, sve zajedno postaje prava rapsodija okusa. Ovo je jedan od onih domaćih kolača u kojima se uživa u svakom zalogaju.
KOLAČ OD ROGAČA I JABUKA KOJI OSTAJE SOČAN DANIMA
Ono što trebate znati je i to da ovaj kolač svoju sočnost može zadržati danima. Bit će jednako ukusan, zapravo možda i još ukusniji jer će se okusi bolje prožeti kad malo odstoji. Naravno, kod nas se uvijek odmah pojede, te u pravilu maksimalno izdrži dan do dva. No dobro je znati da ga možete napraviti unaprijed za neku prigodu, te će i dalje biti iznimno ukusan.
Svakako preporučujem da ga napravite, jer ovo je zaista pravi klasik u kojem će uživati cijela obitelj. Kolač od rogača i jabuka savršen je da ga napravite za vikend, budući da izrada nije previše zahtjevna, a rezultat na stolu oduševit će sve prisutne.
Sve detalje kako napraviti ovaj fini sočni kolač potražite u novom video receptu, kao i u tablici u nastavku ove stranice:
Besplatno se prijavite na naš YouTube kanal OVDJE, kao i na Receptturin newsletter kako bi uvijek među prvima dobili naše nove recepte.
SASTOJCI
- 4 jaja
- 120 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 100 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- 150 g glatkog brašna
- 100 g mljevenog rogača
- 1 prašak za pecivo
- 3 velike jabuke
Glazura:
- 150 g čokolade za kuhanje
- 6 žlica ulja
UPUTE
-
Razbiti jaja u većoj posudi.
-
Dodati šećer i vanilin šećer i pjenasto umutiti.
-
Uliti mlijeko i ulje i kratko promiješati.
-
U zasebnoj posudi pomiješati brašno, mljeveni rogač i prašak za pecivo.
-
Ovu suhu smjesu u nekoliko puta sipamo u pjenastu smjesu i svaki puta miješamo mikserom.
-
Oguliti i očistiti oprane jabuke pa ih izribati.
-
Dodati jabuke u smjesu i sve dobro ručno izmiješati.
-
Protvan dimenzija 33×19 namastiti i pobrašniti.
-
Uliti smjesu za biskvit i poravnati.
-
Biskvit se peče u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 30 minuta.
-
Ispečeni biskvit izvaditi iz pećnice pa ohladiti na sobnu temperaturu.
-
Za glazuru na pari otopiti čokoladu za kuhanje s uljem pa prohlađenu preliti po ohlađenom kolaču.
-
Pustiti da se glazura stvrdne prije rezanja i posluživanja.