Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Kolač pita od jabuka - zimska poslastica koja nestaje u trenu

14. siječnja 2022. u 07:20 0 komentara 3412 prikaza
Foto: Nina Mrvica

Ova pita je upravo takav kolač. Ima divno prhko tijesto i nadjev od aromatičnih jabuka. Sigurna sam da će vam, ako je probate, biti na listi omiljenih kolača. Ninine slatke i slane specijalitete pronađite na blogu Bake Me, Facebook stranici i Instagram profilu. 

Sastojci za tijesto: 
300 g glatkog brašna 
150 g maslaca sobne temperature 
100 g šećera 
2 žlice kiselog vrhnja 
1 jaje 
1 žlica praška za pecivo 

Za nadjev: 
1 kg kiselih jabuka ( 5-6 kom) 
sok pola limuna 
3 žlice smeđeg šećera 
1 žličica cimeta 
100 g badema, grubo sjeckanih   

Postupak pripreme: 

Brašno prosijte na radnoj podlozi, dodajte mu prašak za pecivo i šećer pa napravite udubinu u sredini. U udubinu od brašna dodajte maslac, jaje i kiselo vrhnje, piše gastro.24sata.hr.

Zamijesite tijesto, po potrebi dodajte malo brašna. 

Tijesto oblikujte u kuglu, prekrijte prozirnom folijom pa spremite u hladnjak. Neka vam se stisne i odstoji u hladnjaku najmanje dva sata. 

Jabuke ogulite pa naribajte na krupnije komade. Iscijedite im vodu (zgnječite ih rukama) pa ih stavite u cistu posudu. Pokapajte ih sokom od limuna, zatim im dodajte šećer, cimet i grubo sjeckane bademe. 

Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Kalup za pečenje dimenzija 20 x 30 centimetara namastite i pobrašnite. 

Nakon što je tijesto odstajalo dva sata u hladnjaku, izvadite ga na pobrašnjenu radnu podlogu. Prepolovite ga na pola pa prvu polovicu razvaljajte na veličinu kalupa. 
Tijesto stavite u kalup pa ga ravnomjerno probodite vilicom. Na tijesto stavite nadjev, lagano ga utisnite kako se ne bi kasnije razdvajalo. 

Razvaljajte drugu polovicu tijesta (jednako kako i prvu), postavite ga na nadjev i ravnomjerno probodite vilicom.

Kolač pecite 35 minuta ili dok ne poprimi lijepu rumenu boju. 

Topao kolač pospite šećerom u prahu. Poslužite ga ohlađenog.  

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.