ukusan desert

Kolač od šljiva gotov u tren oka oduševljava jednostavnim sastojcima i savršenim okusom

Profimedia
10.09.2021.
u 21:47

Brašno, jaja, ricotta, malo mlijeka i maslinovog ulja, maslac, šljive i za kraj, šećer – samo to je potrebno za ovu jednostavnu, a tako ukusnu slasticu

Tradicionalni kolač sa sjevera Italije je prekrasna ljetna slastica – pravi raj za nepca, ali i oči. Vrlo lagan za pripremu, a tako božanstvenog okusa, predstavlja jedan od klasičnih primjera talijanske kuhinje koji savršeno spaja jednostavnost pripreme, uobičajene sastojke i konačan rezultat koji oduševljava okusom, piše Tportal.hr

Brašno, jaja, ricotta, malo mlijeka i maslinovog ulja, maslac, šljive i za kraj, šećer – samo to je potrebno za ovu jednostavnu, a tako ukusnu slasticu. Sve sastojke stavite u zdjelu, dobro promiješate i stavite peći. Za pola sata uživat ćete u tartu koji će oduševiti sve ukućane.

Potrebni sastojci:
300 g glatkog brašna
200 g ricotte
70 g šećera
2 žličice praška za pecivo
Prstohvat soli
90 ml mlijeka
60 ml maslinovog ulja
1 jaje, umućeno
20 svježih šljiva, prepolovljenih i bez koštica
Maslac za podmazivanje kalupa

Priprema:
Pripremite tijesto tako što ćete pomiješati brašno, ricottu, šećer, prašak za pecivo i sol u većoj zdjeli. Nakon toga dodajte mlijeko, ulje i jaje dok ne dobijte glatko tijesto koje se može izraditi rukama. Ako je tijesto presuho, dodajte malo više maslinovog ulja ili mlijeka, žlicu po žlicu. Tijesto oblikujte u kuglu i ostavite da se odmori dok pripremite šljive.

Razvaljajte tijesto na otprilike 2,5 cm visine i stavite u kalup za torte koji ste prethodno namastili maslacem. Pogodna je keramička posuda promjera 26cm, ali i četvrtasti kalup za klasične kolače. Tijesto stavite u posudu i prstima lagano poravnajte površinu. Polovicu šljiva lagano utisnite u tijesto, s prerezanom stranom prema dolje.

Pecite na 200 stupnjeva 30 minuta ili dok šljive ne omekšaju i skuhaju se, a s gornja strana kolača poprimi zlatnu boju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije