odličan desert

KOLAČ BEZ GREŠKE Omiljeni okusi u idealnom omjeru – nikad ne razočara!

Instagram/slatkadomacica
18.02.2022.
u 18:23

Recept je izrazito zahvalan za improvizaciju zbog sjajno osmišljenih omjera. Jednostavno se spravlja i nema pečenja – nama savršeno!

Većina nas ima svoj omiljeni kolač kojem se iznova vraćamo i koji nas nikad ne razočara – uvijek savršen, baš kao kad smo ga prvi put kušali.  No, ako još uvijek nemate svoju posebnu tortu koja vas uvijek oraspoloži ili kolač od kojeg vam srce svaki put ‘zatitra’ dok uspomene samo naviru, recept koji Dnevno.hr donosi mogao bi uskoro postati upravo to, vaš ‘kolač bez greške’.

Riječ je o inačici popularne Schwarzvald torte koju su pronašli na Instagram profilu ‘slatkadomacica‘, Julie Radojević. Torta se ne peče, a ono što nam se posebno svidjelo je što smo se mogli poigrati izborom namirnica i na taj način stvoriti svoj spoj omiljenih okusa.

Foto: Instagram/slatkadomacica

‘TORTA BEZ GREŠKE’

SASTOJCI

Kora:

300 g mljevenog keksa
50 g mljevenih oraha
2 žlice nutelle ( čokoladni namaz )
125 g istopljenog putra
100 ml mlijeka

Višnja sloj:

300 g smrznutih višanja
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
1 žlica soka od limuna
2 žlice gustina
3 žlice vode

Bijeli sloj:

500 g mascarpone sira
100-130 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
250 ml slatkog vrhnja
2 kremfixa

Glazura:

100 g crne čokolade
120 ml slatkog vrhnja

Priprema:
Pomiješajte sve sastojke za koricu i utisnite u dno kalupa. Stavite u hladnjak.

Krenite s prvim slojem. Skuhajte višnje sa šećerom, vanilin šećerom i limunovim sokom. Gustin najprije pomiješajte sa vodom i dodajte u višnje. Miješajte dok se ne zgusne. Prohladite par minuta i rasporedite na koricu, pa vratite u hladnjak.

U jednoj zdjeli zamutite slatko vrhnje, u drugoj kratko umutite mascarpone, šećer u prahu i vanilin šećer. Slatko vrhnje lagano umiješajte u drugu zdjelu. Mikserom mutite par minuta. Dodajte kremfix, umutite. Rasporedite po prvom sloju. Odložite u hladnjak.

Na srednjoj temperaturi pomiješajte slatko vrhnje i čokoladu, kuhajte uz konstantno miješanje dok se ne istope. Polako prelijte preko posljednjeg sloja, prohladite i odložite u hladnjak najmanje tri sata.

IMPROVIZACIJA I NAPOMENA:

Orahe možete zamijeniti s nekim drugim omiljenim orašastim plodovima, a možete napraviti kolač i bez ovog sastojka. Isto tako višnje možete zamijeniti sličnim voćem koji vam više odgovara. Možete se poigrati i sa okusom glazure, bitno je da znate idealan omjer. Uz to, kremfix možete i ne morate koristiti, ali je bitno da u tom slučaju smjesu dobro izmutite, napominje se u izvornom receptu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije