TEME TEORIJA ZAVJERE

Koji su značajni europski političari poginuli u misterioznim zrakoplovnim nesrećama

25.05.2024.
u 13:32

Više je europskih političara koji su poginuli u misterioznim zrakoplovnim i helikopterskim nesrećama, a neke od njih do danas nisu razjašnjene

Te nesreće su se desile unatoč jako strogim sigurnosnim pravilima u zračnom prometu. Većina zrakoplovnih ili helikopterskih nesreća su uzrokovane tehničkom pogreškom, pogreškom pilota ili lošim vremenskim uvjetima. Međutim, neke od tih nesreća se dovode u svezu s teorijama zavjere. Euronews je izdvojio neke od nesreća koje su još nerazjašnjene.

Generalni tajnik  Ujedinjenih nacija Dag Hammarskjold

Poznati švedski diplomat Dag Hammarskjold poginuo je u padu putničkog zrakoplova u Zambiji 18. rujna 1961. Poginuo je u avionu švedske zrakoplovne tvrtke Transair na letu za Kongo. Bio je na putu kako bi sudjelovao u pregovorima o prekidu sukoba između UN-ovih snaga i trupa iz Katange, otcijepljene pokrajine u Kongu. Poginulo je svih 16 osoba koje su bile na tom letu.

Istragom iz 1962. je utvrđeno kako je nesreća uzrokovana pilotskom pogreškom - zrakoplov je nisko letio. Međutim, britanski list Guardian je 2011. objavio kako postoje dokazi da je zrakoplov oboren iznad Sjeverne Rodezije (današnje Zambije), a da su britanske kolonijalne vlasti navodno zataškavale nesreću. S druge strane, pojedini sumnjaju kako su za nesreću odgovorne rudarske tvrtke i bivša ruska obavještajna služba KGB.

Jugoslavenski premijer Džemal Bijedić

Džemal Bijedić je bio prvi bh. političar koji je bio predsjednik Saveznog izvršnog vijeća Jugoslavije. Euronews je podsjetio da je Bijedić bio jugoslavenski partizan koji je poslije Drugog svjetskog rata postao prepoznatljiv po političkom djelovanju. Poginuo je u zrakoplovnoj nesreći 1977. Tada se avion Leerjet, u kojem je bio sa suprugom Razijom, srušio na bh. planinu Inač. Osim supružnika Bijedić, poginulo je još šest osoba. Za nesreću su krivi loši vremenski uvjeti, ali pojedini smatraju kako to nije baš tako. Pa su među njima i oni koji su uvjereni kakoiza nesreće stoje Bijedićevi politički rivali. Naime, na Bijedića se gledalo kao -izglednog nasljednika predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Portugalski premijer Francisco Sa Carneiro

Francisco Manuel Lumbrales de Sa Carneiro je predvodio desničarsku Demokratsku alijansu koja je 1979. pobijedila na portugalskim izborima. No, njegova pobjeda je bila kratkog daha. Na putu prema predizbornom skupu u Portu, avion Cessna, u kojem je bio Carneiro, udario je u zgradu, i to nedugo nakon polijetanja. Istragom je utvrđeno kako je nesreća posljedica kvara na motoru. Međutim, suvremenom kemijskom analizom olupine aviona 2004. utvrđeno je kako je ispod kokpita bila postavljena bomba. Postoji više teorija o uzroku nesreće, a jedna od njih je bila da je stvarna meta navodnog atentata bio ministar odbrane Adelino Amaro da Costa koji je putovao s Carneirom i koji je navodno nosio dokumente za koje teoretičari zavjere tvrde kako su povezani s "Oktobarskim iznenađenjem". Prema teoriji "Oktobarskog iznenađenja", Ronald Reagan je odgovoran za tajno prolongiranje američkih taoca u Iranu kako bi se smanjili izgledi Jimmyja Cartera da bude reizabran za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Taoci su oslobođeni nedugo nakon Reaganove predsjedničke inauguracije. Odvojenim istraživanjima Kongresa SAD-a je utvrđeno kako ne postoji dovoljno dokaza kojima se podržava ova teorija.

Poljski predsjednik Lech Kaczynski

Lech Kaczynski je bio predsjednik Poljske koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći 10. travnja 2010. Nesreća se dogodila u blizini Smolenska, na zapadu Rusije. U nesreći je poginulo svih 96 putnika. Mnogi visoki vojni dužnosnici, članovi poljskog parlamenta i Kaczynskijeva supruga bili su u zrakoplovu koji ih je trebao odvesti na obilježavanje 70. godišnjice masakra u Katinskoj šumi, u kojoj su sovjeti tijekom Drugog svjetskog rata ubili nekoliko tisuća poljskih časnika. Zrakoplov je pokušao sletjeti usljed guste magle na zračnu luku Smolensk Sever, usprkos upozorenju da to ne čini zbog loših vremenskih uvjeta te da se preusmjeri na drugu zračnu luku. Letjelica se srušila u blizini piste. Nesreća je imala značajne posljedice po Poljsku. Otvorila su se mnoga pitanja, među kojima su ona o eventualnom pritisku na pilote i je li zrakoplov bio u adekvatnom stanju. Nesreća je utjecala i na poljsko-ruske odnose s obzirom na kontekst Katinske šume. Kaczynski je pretvoren u nacionalnog mučenika, a njegov brat Jaroslaw, neslužbeni vođa nacionalističke stranke Pis, iskoristio je ovu smrt da upozori na rusko miješanje i zloćudni ruski utjecaj u Poljskoj. Ruska disidentica Valerija Novodvorskaja je tvrdila kako je Kremlj ubio Kaczynskog, ali nikada nije iznijela dokaze za ovu tvrdnju, piše Euronews.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije