objavljen popis

Koje voće i povrće ima najviše, a koje najmanje ostataka pesticida?

voće i povrće
01.03.2024.
u 17:34

Od 35.200 testiranih uzoraka ostaci pesticida pronađeni su na više od 70 posto neekološkog voća i povrća

Neprofitna organizacija za zaštitu okoliša EWG sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, u svom godišnjem Vodiču za kupce, objavila je popis konvencionalno uzgojenog voća i povrća, najviše i najmanje kontaminiranog pesticidima. Analiza je bazirana na najnovijim testovima Ministarstva poljoprivrede (USDA) i Uprave za hranu i lijekove (FDA).

Ova organizacija je posvećena zaštiti zdravlja ljudi i okoliša, a od 2004. godine objavljuje ažurirani vodič i rangira 47 vrsta popularnog svježeg voća i povrća.

Od 35.200 testiranih uzoraka ostaci pesticida pronađeni su na više od 70 posto neekološkog voća i povrća. Iako su namijenjeni zaštiti bilja i njihovih plodova, mnogi od njih imaju negativan učinak na zdravlje ljudi, piše Agroklub.

Voće i povrće s najviše pesticida

Jagode su prve na popisu i sadrže najveće količine različitih pesticida. Prosječan Amerikanac tijekomu godine ih pojede 8 kg, a kao dodatak dobiva koktel pesticida kojima se štiti usjev ovog voća od napada štetnika i pojave bolesti. 

Analiza je otkrila tvari koje su povezane s rakom i reproduktivnim oštećenjem, ili su zabranjene u Europi. Pronađeno je u prosjeku 7,8 raznih pesticida, što je daleko više nego za druge poljoprivredne vrste za koje je prosjek 2,5 pesticida.

Njih slijedi špinat, zatim kelj, raštika i gorušica. Od voća po sadržaju pesticida ovaj neslavni niz nastavljaju nektarine, jabuke i grožđe. Na sredini popisa su paprike i ljute papričice, a niz dopunjavaju trešnje, breskve, kruške, celer i rajčica.

Najmanje tretirane vrste

Na ovom popisu se nalazi petnaest vrsta koje su najmanje tretirane pesticidima. Na prvom mjestu je avokado, a slijede ga slatki kukuruz, ananas, luk i papaja.

Prema analizi, niz se nastavlja smrznutim graškom, šparogom i zimskom dinjom. Na začelju popisa su kivi, kupus, gljive, dinja, mango, lubenica i batat.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?