Troje u bolnici

Kod šestero djece iz Gračanice potvrđen meningitis

21.11.2023.
u 16:19

U posljednjih 20 dana kod šestero djece iz Gračanice dijagnosticiran je serozni meningitis, od kojih se troje i dalje nalazi na bolničkom liječenju u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, saznaje Klix.ba.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli potvrđeno je da je u posljednjih 20 dana iz Gračanice primljeno šestero djece kod kojih je iz likvora izoliran entero virus te konstatiran serozni meningitis.

"Trenutačno su u bolnici hospitalizirana tri pacijenta, a tri su otpuštena na kućno liječenje", kazala je glasnogovornica UKC Tuzla Erija Aščerić – Mujedinović.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o djeci koja su pohađala isti vrtić, odnosno osnovnu školu u Gračanici.

Aščerić – Mujedinović je dodala da su u protekla dva mjeseca u tuzlanskom UKC-u od seroznog meningitisa liječena još četiri pacijenta iz Živinica, Gradačca, Srebrenika i Lukavca.

Svi oni su također pušteni na kućno liječenje.

Serozni meningitis je akutna upala moždanih ovojnica i obično se javlja kod djece predškolskog i školskog uzrasta. Najčešći uzročnici seroznog meningitisa su virusi. Inkubacija bolesti iznosi od tri do sedam dana.

Osoba je zarazna već od trećeg dana, kada još uvijek ne zna da je bolesna, što doprinosi širenju ove bolesti. Zaraznost osobe ovisi o uzročniku, a može biti i nekoliko tjedana od pojavljivanja simptoma bolesti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije