vratio se virus gripe u BiH

Kod dviju osoba potvrđen virus tipa A, podtipa A(H3)

07.11.2021.
u 16:50

Virus gripe koji je harao prije pojave koronavirusa ponovno se vratio u Bosnu i Hercegovinu. Riječ je o virusu gripe tipa A, podtipa A(H3) koji je na području BiH bio prisutan i tijekom 2019. godine. Do sada su službeno registrirana dva slučaja, i to na području Zeničko-dobojske županije, ali prema podacima o broju osoba koje se posljednjih dana javljaju u domove zdravlja, broj oboljelih mogao bi biti znatno veći. Riječ je o osobama koje imaju temperaturu i ostale simptome simptomatične za virus gripe, a na testovima za COVID-19 su negativni, piše Večernji list BiH. 

Tko je najviše ugrožen

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH navode kako je sezonska gripa virusna zarazna bolest koja se javlja svake godine. Postoje tri tipa virusa gripe - A, B i C. Najveći učinak na ljude ima virus tipa A. Na sjevernoj hemisferi gripa se javlja zimi, u većim ili manjim epidemijama, a sporadične infekcije javljaju se izvan sezone s najmanjom incidencijom u toplim ljetnim mjesecima. - Kod pojave gripe izvan sezone vjeruje se kako je infekcija možda uvezena iz ekvatorskog područja (gdje je gripa prisutna uglavnom čitave godine) i s južne hemisfere, gdje se epidemija poklapa s ljetnim mjesecima u Europi - navode iz Zavoda. Gripa je jedan od najznačajnijih uzroka morbiditeta i mortaliteta od zaraznih bolesti. Svake godine oko deset posto europske populacije zarazi se virusom gripe, a komplikacije od ove bolesti prouzrokuju stotine tisuća hospitalizacija diljem Europe. Najviše su ugroženi stariji ljudi, mlađa djeca i osobe s kroničnim oboljenjima koje su u najvećem riziku od ozbiljnih komplikacija, koje uključuju upale pluća, miokarditis (upalu srčanog mišića) i encefalitis (upalu mozga), a koji mogu dovesti do smrti. - Gripa nije obična prehlada, već ozbiljna bolest čiji su osnovni simptomi povišena temperatura, groznica, glavobolja, bol u mišićima, grlobolja i kašalj. Inkubacija traje kratko, nekada i manje od 24 sata. Bolesnik je zarazan dan prije pojave simptoma i od 5 do 7 dana nakon pojave simptoma. Kod nekih ljudi, posebno djece i osoba s oslabljenim imunološkim sustavom, zaraznost traje i dulje. Većina zaraženih ljudi oporavi se u roku od jednog do dva tjedna bez liječenja - ističu iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Dodaju kako liječniku treba otići samo ako temperatura traje dulje od četiri, pet dana, ako postoji poremećaj disanja (teško disanje, ubrzano disanje, jak kašalj, bol u prsima) ili se javi vrtoglavica, povraćanje i proljev te ako se ponovi povišena temperatura nakon poboljšanja stanja. Antibiotici nisu učinkoviti jer je gripa virusna bolest! Antivirusne lijekove treba koristiti samo po preporuci liječnika.

Kako se liječiti

- Preporučuju se topli, bezalkoholni napici kako bi se nadoknadila tekućina. Kapi za nos (ako je začepljen), sredstva za snižavanje temperature, tuširanje mlakom vodom i pastile za grlo ublažavaju simptome bolesti - zaključili su iz Zavoda. Inače, aktivnost gripe je i ove godine niska u europskoj regiji, sa sporadično detektiranim virusima gripe, dominantno A(H3). Zavod za javno zdravstvo Federacije je za ovu sezonu osigurao 7200 doza cjepiva protiv gripe za cijepljenje zdravstvenih djelatnika, koje će početkom idućeg tjedna biti distribuirane na teren. Prošle godine nije zabilježen virus gripe na ovom području. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?