Završeno prebrojavanje glasova

Koalicija oko HDZ-a BiH za 25% povećala broj mandata u parlamentima

23.10.2018.
u 09:00

Središnje izborno povjerenstvo BiH objavilo je jučer utvrđene rezultate izbora koji su potvrdili da su za članove Predsjedništva BiH izabrani Milorad Dodik (368.210 glasova), Željko Komšić (225.500) i Šefik Džaferović (212.581), piše Večernji list BiH. 

Čoviću 154.819 glasova

Kandidat koalicije hrvatskih stranaka Dragan Čović dobio je 154.819 glasova, što je više od 26 tisuća glasova više nego prije četiri godine. U Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH sjedit će predstavnici čak 14 stranaka i koalicija. Najviše mandata, ukupno devet, imat će SDA. Slijedi SNSD sa šest te koalicija predvođena HDZ-om BiH i SDP s po pet mandata. SDS i DF imaju po tri, a SBB, Naša stranka i PDP po dva. Po jednog zastupnika imat će DNS, SP, A-SDA, PDA i NB. Nešto manje, 12 stranaka i koalicija bit će zastupljeno u budućem sazivu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. SDA će imati najviše, 27 zastupnika, a iza ove stranke slijedi koalicija predvođena HDZ-om BiH i SDP, koji i u ovom Domu imaju isti broj mandata, po 16. Tako su se obistinile prognoze da će HDZ BiH nakon prebrojavanja dopisnih glasova doći do 16. mandata, što je za 25 posto više nego u prošlom mandatu. Na četvrtom mjestu je DF s 10, a na petom SBB s osam zastupnika. Naša stranka ima šest, a PDA i NB po četiri. A-SDA, koalicija koju vodi HDZ-a 1990. te Narod i pravda imat će po dva zastupnika na federalnoj razini, dok će se Laburistička stranka Fikreta Abdića zadovoljiti s jednim mandatom. U Narodnoj skupštini RS-a sjedit će predstavnici osam stranaka, a i ubuduće će najviše mandata imati SNSD – 28. SDS ima 16, a DNS 12 zastupnika.

Rezultati za županije

Slijede PDP s devet, SP sa sedam te koalicija predvođena SDA-om s četiri zastupnika, koliko ima i NDP Dragana Čavića. Tri mandata pripala su Ujedinjenoj Srpskoj. Po županijskim parlamentima je situacija takva da je SDA dobila najviše mandata, devet od ukupno 30 u USŽ-u. HDZ BiH s 11 od 20 mandata može sam formirati vlast u Posavskoj županiji. U TŽ-u SDP ima 10 od 35 skupštinskih mjesta, dok je SDA relativni pobjednik u ZD županiji s 11 mandata. Veliki uspjeh ostvario je HDZ BiH u ovoj županiji s tri osvojena mandata. SDA je relativni pobjednik i u BPŽ-u, gdje će imati pet od 25 mjesta u Parlamentu. U SBŽ-u HDZ BiH nije uspio doći do 10. mandata, koliko će imati SDA. HDZ BiH je s 13 zastupničkih mandata relativni pobjednik u HNŽ-U, dok u ZHŽ-u ima dovoljno mandata da sam formira vlast – 16 od ukupno 23. U SŽ-u je najviše mandata, 10, osvojila SDA, a u HBŽ-u je relativnu pobjedu odnio HDZ BiH s 8 zastupnika u budućem sazivu županijskog Parlamenta.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?