Promijenjen zemljopis u BiH, a tisuće klizišta je i dalje aktivno

Klizišta uništila cijela naselja, odroni duboki po 20 metara

poplave u Srbiji
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
19.05.2014.
u 08:53

Cijela brda su padala na kuće, a zemlja se još pomjera

Selo Paraći u Donjem Hrasnom, općina Kalesija, gotovo više da ne postoji. Tamo gdje su se nekada nalazile kuće sada su samo krovovi, a na pojedinim mjestima zemlja je kuće u potpunosti zatrpala kao da tu nikada nisu ni bile. Zemlja se pokrenula prije dvije noći pa su obitelji spašavale živu glavu. U kućama je bilo i male djece. Odroni zemlje duboki su po 20 metara, a mještani kažu da se tako nešto nikada nije događalo. Žene i djeca evakuirani su na sigurne lokacije, a u selu su samo ostali muškarci, no potpuno su bespomoćni. Zemlja se i dalje pomjera. Ovo je samo jedan od niza slučajeva u kojima se ogledaju razmjere katastrofalnih poplava na prostoru Bosne.

Odvojeni od svijeta

Više od 150 mještana sela Šerići kod Zenice i jučer je čekalo na evakuaciju. Njihovi domovi uglavnom su uništeni ili nestali u klizištima, mnogo je djece i bolesnih ljudi, a selo je odsječeno sa svih strana zbog klizišta. I ovakvih primjera je još mnogo. Vojska, EUFOR, pripadnici GSS-a iz cijele BiH, kao i međunarodni timovi i dalje rade 24 sata na evakuiranju ljudi iz ugroženih područja. Stanje je i dalje teško u Doboju gdje je i jučer pronađeno jedno tijelo na gradskim ulicama. - Definitivno imamo 13 mrtvih, a jutros je pronađeno tijelo još jedne osobe. Strahujemo da bi ih moglo biti i više - rekao je gradonačelnik Doboja Obren Petrović.

Humanitarna pomoć

Dva kamiona humanitarne pomoći iz Makedonije i jedan kamion iz Slovačke ušli su jučer u Bosnu i Hercegovinu na Graničnom prijelazu Orašje. Roba humanitarnog karaktera, kao što su hrana, odjeća i lijekovi namijenjeni su poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini. Carinjenje robe humanitarnog karaktera za područja ugrožena poplavama u Bosni i Hercegovini vrši se po pojednostavljenoj carinskoj proceduri. Humanitarne pošiljke najavljuju se Ministarstvu sigurnosti BiH koje obavještava dežurnu operativnu liniju Uprave za neizravno oporezivanje o ulasku pošiljke humanitarnog karaktera za područja ugrožena poplavama u BiH. Granični prijelazi na sjeveru BiH na koje se mogu uvesti humanitarne pošiljke za područja ugrožena poplavama u BiH su Gradiška, Gradina, Izačić, Hukića brdo i Brod.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?