10. godišnjica

Kitarović: Centar je pokazao važnost povijesnih činjenica kako bi se suprotstavili manipulacijama

28.11.2015.
u 07:00

U RH kasne 13 godina za ovakvom institucijom, a Hrvati u Bosni i Hercegovini 21 godinu

U Zagrebu, pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović obilježena je 10. godišnjica Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Na svečanosti predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je HMDCDR jedna je od najvažnijih znanstveno­istraživačkih ustanova koja svojim radom na temelju činjenica čuva uspomenu na opravdan, obrambeni i visoko etičan Domovinski rat. "Nažalost, javnost je nakon rata bila zasuta tezama o dogovorenom, pa i o građanskom ratu. Pokušali su nam nametnuti ravnotežu krivnje, pa i tezu o zajedničkom zločinačkom pothvatu, a bilo je i članova akademske zajednice koji su prihvatili takve teze.

Upravo stoga, rad Centra pokazao je svu važnost prikupljanja, analize i predstavljanja povijesnih činjenica kako bi se njima suprotstavili različitim manipulacijama", kazala je predsjednica, čestitajući na deset godina uspješnog rada. Ravnatelj HMDCDR­-a dr. Ante Nazor istaknuo je kako su znanstvenici iz Centra povijest Domovinskog rata uvijek nastojali prezentirati na temelju dokumenta i činjenica. Naveo je primjer objavljenih knjiga generala HVO-a Slobodana Praljka u kojima je objavljen niz dokumenta koji svjedoče da Republika Hrvatska nije izvršila agresiju na BiH, te da nije bilo nikakvog udruženog zločinačkog pothvata. Zahvaljujući tim dokumentima vidljivo je kako bi BiH teško opstala kao država bez pomoći Republike Hrvatske. Ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini Željko Raguž istaknuo je kako je isti u BiH utemeljen 2013. godine uz pomoć Ministarstva branitelja RH, kolega HMDCDR na čelu s ravnateljem dr. sc. Antom Nazorom i na inicijativu središnjih udruga iz Domovinskog rata HVO Herceg Bosne, te organizaciji udruge Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Činjenica je kako u Republici Hrvatskoj kasne 13 godina za ovakvom institucijom, a Hrvati u Bosni i Hercegovini 21 godinu, a te su činjenice utjecale na negativnu prezentaciju uloge Hrvata u BiH u Domovinskom ratu, u haaškim procesima, a to danas ima posljedice u sudskim procesima na sudu BiH - istaknuo je Željko Raguž. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije