Svjetski dan kravate

Kiseljak: Školsko dvorište ukrasili crtežom velike kravate s popularnim točkicama

18.10.2019.
u 18:12

Osnovna škola Brestovsko u općini Kiseljaka prigodnim programom nekoliko posljednjih godina sudjeluje u obilježavanju Svjetski dan kravate koji pada 18. listopada, a tako je bilo i ove godine. 

Zaposleni u ovoj ustanovi na čelu s ravnateljicom Anom Laštro te učenici škole ove su godine školsko dvorište odlučili ukrasiti kravatom. Budući da je kravata prije svega modni dodatak, na njoj su se našle popularne točkice koje su trenutačno jedan od omiljenih modnih dezena. Šarenilo kravate ukrasilo je školsko dvorište, a još ljepši ukras bila su djeca okupljena na obilježavanju Svjetskog dana kravate.

18. listopada se kao Svjetski dan kravate obilježava u spomen na godinu 2003. kada je oko Arene u Puli izvedena spektakularna umjetnička instalacija kravate - hrvatskog simbola koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv.

Podsjećamo, kravata kao izvorni hrvatski proizvod raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima. 

Iako je jedan od najdražih modnih dodataka muškaraca, a u posljednje vrijeme sve češće ovaj modni detalj viđa se i na ženama. Elegantne i otmjene, kravate se nose u svečanim prigodama, na poslovnim sastancima, a gotovo su nezaobilazne oko vrata političara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije