veliko zanimanje

Kiseljački školarci sudjelovali na Europskom tjednu robotike

05.12.2020.
u 08:36

S nastavnicom ValentinomVidović, redoviti su na domaćim i međunarodnim događajima o novih tehnologijama i robotici

S ciljem širenja svijesti o važnosti STEM znanosti i robotike u današnjem društvu u glavnom gradu BiH nedavno je održan Europski tjedan robotike. Središnji događaji ERW2020 (Europskog tjedna robotike) održani su u potpunosti digitalno, što znači da je veliki broj ljudi kako u BiH, tako i šire, uključujući djecu, pratio ovaj svojevrsni internetski sajam, radionice, webinare ali i predavanja i natjecanja. Pod sloganom «Robotika za čovječanstvo», bio je usmjeren na pozitivne učinke robotike i tehnologije u svakodnevnom životu, ekonomiji i zdravlju, posebno uzimajući u obzir izazove koji proizlaze iz globalne pandemije COVID-19.

Četvrtu godinu zaredom, na ovom događaju aktivno su sudjelovali i učenici Osnovne škole Kiseljak koje je vodila njihova profesorica Valentina Vidović. U svojoj sredini Valentina je prepoznatljiva po uspješnom prenošenju znanja i entuzijazma učenja o novim tehnologijama, posebno robotici, mlađim naraštajima, a na poseban način članovima robotičke sekcije koju vodi. Zajedno su
sudjelovali na brojnim domaćim i međunarodnim događajima, u a posebno lijepom sjećanju ostao im je posjet Njemačkoj prije dvije godine.

"Zahvaljujući rezultatima učenika na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini 2018. godine imali smo priliku otići i na središnji događaj u Augsburgu u Njemačkoj. Cijelu priču našoj ali i drugim školama omogućila je Maja Hadžiselimović, koordinatorica
projekta u BiH, ali moram istaknuti i pomoć općine Kiseljak", kazala je za Vecernji.ba Vidović.

U Njemačkoj su kiseljački školarci prije dvije godine posjetili vodećeg proizvođača robota KUKA , ali i vidjeli kako funkcioniraju ABB roboti . Imali su i radionice na kojima su sudjelovali i sami programirali. U Njemačku su tom prilikom putovala su tri učenika; Antun Vujica, Sanor Jolunić i Petra Miloš.

"To su inače tri učenika koja na natjecanjima su uvijek među najboljima. Njima je ovo bila nagrada za sav trud i zalaganje" , ističe njihova nastavnica Valentina Vidović.

U sklopu Europskog tjedna robotike u kiseljačkoj Osnovnoj školi održano je natjecanje na kojem učenici morali riješiti dva zadatka dok su u međuvremenu počele pripreme i za državno natjecanje koje se ove godine održava online, piše Večernji list.

Učenici za ovu priliku, potvrdila nam je njihova nastavnica, pripremaju jedan poseban projekt za koji jedva čekaju da ugleda svjetlo dana. Inače, prije pandemije sekciju je pohađalo skoro 60 učenika od IV do IX razreda. Nažalost zbog trenutne situacije sekcija se u
ovoj školskoj godini ne održava aktivno. Pandemija međutim nije zaustavila zanimanje za robotiku u Kiseljaku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije