Održan značajni simpozij u Mostaru

Kirurškim tretmanom do potpunog ozdravljenja

Dr. Monika Tomić održala je predavanje
Foto: VL FOTO
25.05.2014.
u 12:05

Posebni oblik bolesti tvz. sekundarni hiperparatireoidizam predstavlja jednu od najčešći komplikacija

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru jučer je održan simpozij o temi “Suvremena dijagnostika i liječenje bolesti paratireoidnih žlijezda”. Organizator simpozija je Sveučilišna klinička bolnica Mostar uz suradnju s Kliničkim bolničkim centrom “Sestre milosrdnice” iz Zagreba i Medicinskim i Farmaceutskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, a predsjednica organizacijskog odbora simpozija je prof. dr. sc. Monika Tomić, dr.med. Na simpoziju su sudjelovala eminentna imena iz područja liječenja bolesti paratireoidnih žlijezda iz regije, a isti je bodovan od liječničke komore HNŽ-a.

Dobri lijekovi

- Bolesti paratireoidnih žlijezda, nakon bolesti štitnjače i dijabetesa, najčešće su endokrinološke bolesti. Za nas nefrologe posebni oblik bolesti tvz. sekundarni hiperparatireoidizam predstavlja jednu od najčešći komplikacija kod bolesnika s kroničnom bubrežnom bolesti, odnosno onih bolesnika koji su na dijalizi. Danas imamo dobre lijekove s kojima se bolest može liječiti. Nažalost, oni su skupi, ali su učinkoviti. Međutim, ipak ima skupina bolesnika koja loše reagira na lijekove i kod njih je potreban kirurški zahvat - rekao nam je doc. dr. sc. Draško Pavlović. Njegov kolega, poznati stručnjak prof. dr. sc. Vlado Petric je dodao kako u slučaju poremećaja lučenja ove žlijezde bolesnici mogu imati velike probleme. Događa se da bolesnici ostaju čak i nepokretni, dobivaju bubrežne kamence itd.

- Kirurško liječenje je zapravo ostalo jedino kada govorimo o poremećajima doštitnih žlijezda i tako će vjerojatno ostati još jedno duže vrijeme. Ima nekih pokušaja da se lijekovima nešto proba, ali za sada to ne ide.

Terapijski postupak

Na ovom simpoziju je pokazan cjelovit dijagnostički i terapijski postupak i kirurški postupak, tako da je zaokružena jedna cjelina. Ovdje je dijagnostika na jednoj vrhunskoj razini. Treba spomenuti naše specijaliste na nuklearnoj medicini prim. Lončar, dr. Jurić i dr. Rozić koji nama izvrsno lokaliziraju patološke žlijezde.

Problem zatim rješavaju otorinolaringolozi, a mirne savjesti mogu reći da ovdje imate nekoliko liječnika koji će ove zahvate napraviti uredno, i to je onda izlječenje pacijenta - naglasio je prof. dr. sc. Petric. Na kraju je prof. dr. sc. Monika Tomić zahvalila sjajnoj ekipi stručnjaka, znanstvenika iz Hrvatske koji su nam pomogli u organizaciji ovoga događaja. - Hvala i našim kolegama iz Hercegovine i Sarajeva, kao i našim studentima koji su se odazvali ovome događaju - poručila je predsjednica organizacijskog odbora simpozija.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije