ČETVRTI SUMMIT

Kinezi žele izgraditi ceste u Federaciji BiH

28.11.2015.
u 07:00

Kina je s izgrađenih 110 tisuća kilometara autocesta na prvom mjestu u svijetu i može biti kvalitetan partner

Na četvrtom summitu 16 zemalja središnje i istočne Europe i Narodne Republike Kine, kao i na bilateralnim sastancima s predstavnicima Vlade Narodne Republike Kine, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić otvorio je perspektive ulaska kineskih investitora u našu zemlju. Istaknuo je značaj novih modela financiranja koji su nužni kako bi se održao kontinuitet građenja.

Naglasio je da je potrebno kombinirati druge modele s tradicionalnim zajmovima kako bi se ubrzala izgradnja autocesta i brzih cesta. Direktor JP Autoceste FBiH Jasmin Bučo i direktor JP Autoputevi RS Dušan Topić prezentirali su nove projekte izgradnje autocesta i brzih cesta koje bi mogle financirati kineske kompanije i banke.

Direktor Bučo je kazao da treba zauzeti proaktivno stajalište prema ovoj zemlji jer je Kina s izgrađenih 110 tisuća kilometara autocesta na prvom mjestu u svijetu. Istaknuo je prednost o pravcima suradnje i mogućim ulaganjima kineskih investitora u oblast prijevoza u BiH, posebno nastavak izgradnje autoceste na koridoru Vc, što predstavlja ključni infrastrukturni regionalni i europski projekt od vitalnog značaja za BiH. JP Autoceste FBiH je pripremio i prezentirao šest projekata za izgradnju novih 107 kilometra autoceste.

Riječ je o dionicama na lokacijama Zenice, Žepča do Doboja, potom južnom dijelu koridora Vc Konjic - Mostar - Buna. Navedene dionice su spremne za izgradnju, završeni su idejni projekti studije izvodljivosti i ishodovane okolišne dozvole. Također je prezentiran projekt izgradnje brze ceste Lašva – Travnik, dužine 24 kilometra koji bi se gradio modelom koncesije "projektiraj - financiraj - izgradi - vrati naručitelju". 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?