Summit u Bukureštu

Kina zainteresirana za razvoj energetike i industrije u BiH

bukurest
Foto: VL FOTO
26.11.2013.
u 09:10

Premijer Bevanda razgovarao s kineskim premijerom Li Keqiangom

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda sudjeluje u Bukureštu na summitu čelnika 16 zemalja srednje i istočne Europe i Kine (CEE) na kojem se razmatraju mogućnosti gospodarske suradnje, posebice na području energetike, poljoprivrede, turizma, infrastrukture i građevinske industrije te financija i bankarstva, a to je bila prigoda za prvi susret prvog čovjeka Vijeća ministara i ostalih čelnika s novim kineskim premijerom Li Keqiangom koji je nedavno najavio sveobuhvatne reforme kako bi druga ekonomija svijeta bila predvodnica budućeg rasta.

Bilateralni ugovori

Predsjedatelj Bevanda je rekao da su vizne olakšice koje je NR Kina uvela za gospodarstvenike iz BiH dobar potez koji će dodatno ojačati gospodarske veze. On je upoznao premijera Keqianga s razvojnim potencijalima naše zemlje i dodao da BiH aktivno traži inozemne partnere za investiranje u oblasti energetike i infrastrukture, kao i u drvnu, tekstilnu i prehrambenu industriju, pri tome istaknuvši geostrateški položaj Bosne i Hercegovine kao predvorja i sutrašnje, buduće članice Europske unije.

Predsjedatelj Bevanda je zahvalio na potpori koju NR Kina pruža Bosni i Hercegovini. Naglasio je da je summit poput ovog susreta premijera NR Kine s premijerima država Srednje i Istočne Europe od velike važnosti za buduću suradnju, budući da su komunikacija i zajedničko promišljanje temelj svakog uspjeha. Tijekom susreta premijer Keqiang je uputio poziv predsjedatelju Bevandi da posjeti NR Kinu s izaslanstvom gospodarstvenika iz BiH.

Potpora za EU

Bevanda se sastao i s domaćinom Trećeg ekonomsko-trgovinskog foruma zemalja Srednje i Istočne Europe s NR Kinom, premijerom Rumunjske Victorom Pontom. Predsjedatelj Bevanda je istaknuo da je cilj Bosne i Hercegovine raditi na jačanju ekonomske i kulturne suradnje. Naglasio je da je BiH još na putu prema EU i NATO-u te da je potpora Rumunjske veoma važna za euroatlantske aspiracije, posebice imajući u vidu zastupljenost Rumunjske u Europskom parlamentu.Premijer Ponta je izrazio potporu Rumunjske euroatlantskim aspiracijama BiH. 
- Smatramo da projekt ujedinjene Europe nije završen dok sve zemlje ne postanu članice EU i s tim u vezi imate našu punu potporu na vašem euroatlantskom putu“, istaknuo je premijer Ponta. Bevanda je uputio poziv premijeru Rumunjske da što prije službeno posjeti Bosnu i Hercegovinu.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?