povećan uvoz

Kilogram banana prošle godine koštao 1,05 KM, a ove 1,49 maraka

03.03.2018.
u 20:35

Cijene banana u trgovinama na području Bosne i Hercegovine premašile su 2,50 KM po kilogramu. Razlog tome su veće cijene u nabavi. Dok je, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u prva dva mjeseca prošle godine nabavna cijena kilograma banana uvezenih iz Ekvadora iznosila 1,05 konvertibilnih maraka, ove godine ona iznosi 1,49 KM. Ista je situacija i s bananama iz ostalih zemalja, piše Večernji list BiH. 

Politička previranja

Samim time veće su cijene i u maloprodaji, a navodno bi još trebale rasti. Visoke cijene uvjetovane su nizom elementarnih nepogoda koje su prije mjesec dana poharale područje Srednje Amerike. Honduras, Gvatemalu, Meksiko, Kostariku i Ekvador pogodile su ogromne količine oborina, poplave, niske temperature…, što za posljedicu ima manju proizvodnju na plantažama, ali i kašnjenje na terenu i probleme s logistikom u lukama te na cestama. S time su se, kako prenose svjetski mediji, poklopila i politička previranja u nekim zemljama, u Hondurasu i štrajkovi radnika Chiquite, a čelnici dviju velikih multinacionalki, i Chiquite i Del Montea, priznali su kako imaju problema s proizvodnjom banana. - Za Ekvador se smatra kako je u tom sveopćem šoku za europsko tržište dobro i prošao jer je pretrpio najmanje štete od vremenskih nepogoda u regiji. No sada je još veći pritisak dobavljača banana na Ekvador, dok su raspoložive količine razočaravajuće u usporedbi s ranijim godinama - izjavio je za Fresh Fruit Portal Robert Greeve iz nizozemskoga Anaco&Greevea. Stabilnija ponuda očekuje se sredinom ožujka, smatraju stručnjaci. Američki dobavljač banana Emil Serafino iz Exp Groupa za Fresh Fruit izjavio je kako su cijene banana predugo bile niske, tako da će neizvjesnost oko proizvodnje, klimatske promjene i cjenovni šok mnoge prodrmati da shvate njihovu pravu vrijednost. Inače, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje, prošle godine u Bosnu i Hercegovinu uvezeno je ukupno 51,460.509,36 kilograma banana u vrijednosti od 55,716.125,23 KM.

Povećan uvoz

Od spomenute količine najviše banana uvezeno je iz Komorija, čak 18,030.056,93 kilograma. Slijede Kostarika, Ekvador, Republika Gvatemala... U prva dva mjeseca ove godine u BiH je uvezeno 9,278.115,58 kilograma banana, a njihova vrijednost iznosi 12,991.780,82 konvertibilne marke. Ako usporedimo podatke prošle godine, vidimo kako, bez obzira na veću cijenu, stanovništvo naše zemlje ove godine jede više banana. Naime, tijekom prva dva mjeseca prošle godine, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje, uvezeno je 8,657.467 kilograma banana u vrijednosti od 8,904.344,31 KM.

Inače, u strukturi uvoza voća i povrća u BiH, koji je prošle godine iznosio 346 milijuna KM, 15 posto odnosi se na banane, šest posto na svježe jabuke, pet posto na svježe kruške, četiri posto na svježu rajčicu, po tri posto na svjež limun, svježe paprike, grah i prženi krumpir, a po dva posto na oljušteni orah i kuhani te smrznuti krumpir. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?