Uživat ćete

KIFLICE SA DŽEMOM: U tijesto dodajte dvije kašike pavlake i danima ostaju mekane

Cooking.rs
03.03.2022.
u 17:08

Uživat ćete u svakom zalogaju ovih preukusnih kiflica punjenih džemom. A kada u tijesto dodate i dvije kašike pavlake danima ostaju mekane. Ukusom podsećaju na starinske bakine kiflice.

Sastojci:

600-650 g brašna 
sol
20 g kvasca
1 kašičica šećera
200 ml tople vode
75 ml ulja
1 jaje
2 kašike kisele pavlake

Za punjenje:

džem po izboru

Za premazivanje:

1 jaje
sol
kašika mlijeka

Priprema:

Razmutite kvasac sa 100 ml tople vode, kašičicom šećera i kašičicom brašna. Ostavite na toplom desetak minuta, da nadođe. U aktiviran kvasac dodajte polovicu prosijanog brašna, sol, jaje, ulje, kiselu pavlaku i ostatak vode. Rukama umjesite glatko tijesto, postepeno dodavajući ostatak brašna. Tijesto prekrijte i ostavite da odmara 30 minuta, piše Svarukusa

Podijelite tijesto na 8 jufika koje ćete istanjiti u pravokutnike. Jedan dio tijesta isijecite na trakice debljine oko 1 cm. Duž ruba, koji nije isječen, namažite džem, pa testo urolajte u kiflice. Pleh obložite papirom za pečenje (ili premažite uljem) pa preko stavite kiflice.

Premažite tijesto s umućenim jajetom i mlijekom. Pecite u pećnici na 200 C dok ne dobiju lijepu boju (oko 20-30 minuta).

Vruće kiflice pokvasite s vodom i prekrijte krpom (ili folijom). Sačekajte da se prohlade, pa ih pospite sa šećerom u prahu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije