stručnjak za jugoistočnu Europu

Ker-Lindsay: Oprezno s Vučićevim utjecajem na Dodika

04.10.2016.
u 08:37

Nije dobro imati situacije u kojima stalno tražite od srpskog - ili bilo kojeg drugog premijera u sukobima negdje drugdje - da intervenira, izjavio je za Radio Slobodna Europa James Ker-Lindsay, stručnjak za jugoistočnu Europu i istraživač na Londonskoj školi ekonomije, upitan je li srpski premijer Aleksandar Vučić mogao učinti i više kako bi odvratio lidera Republike Srpske Milorada Dodika od raspisivanja referenduma o Danu RS.

- Promatrao sam neke druge krize i smatram da nije dobro da dužnosnici vrše pritisak na svoje sunarodnike u drugim državama da urade ili ne urade ovo ili ono - kazao je Ker-Lindsay. Po njegovim riječima, to se odnosi, recimo, i na grčke lidere kad su u pitanju kiparski Grci, kao i, primjerice, na političare Albanije kad je riječ o kosovskim Albancima.

- Siguran sam da premijer Rama ne bi želio da se od njega očekuje da stalno vrši pritisak na Prištinu da učini nešto što međunarodna zajednica želi. To, između ostalog, nije dobro i zato što takva očekivanja erodiraju poziciju tih lidera u njihovim zemljama, dok jačaju položaj nacionalista koji ih napadaju. Dakle, to je instrument koji se treba koristiti jako malo i oprezno - rekao je Ker-Lindsay. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije