sarajevo

Kažnjavanje roditelja koji odbiju cjepivo počelo i u FBiH

11.07.2018.
u 15:00

Epidemija ospica koja se pojavila u određenim dijelovima BiH te povratak starih zaraznih bolesti koje su cijepljenjem bile iskorijenjene alarmirali su nadležne na poduzimanje određenih koraka te kažnjavanje roditelja koji odbijaju cijepiti djecu, piše Večernji list BiH.

Pozivi roditeljima

Županijska inspekcija u Sarajevu počela je slati pozive roditeljima koji nisu cijepili svoju djecu da dođu u njihove prostorije i izjasne se zbog čega su odbili imunizaciju djeteta. Majke su podijelile fotografije poziva na društvenim mrežama, a u njima izričito stoji kako je nedolazak kažnjiv. U pozivu se dalje navodi kako je Županijska uprava za inspekcijske poslove SŽ-a podatke o nepotpunom cijepljenju djece dobila od JU Dom zdravlja SŽ-a te da je potrebno da se izjasne o tome jer će u protivnom protiv njih biti pokrenut prekršajni postupak u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. - U slučaju spriječenosti dolaska, dužni ste o tome odmah obavijestiti ovo tijelo. Ako se ne odazovete na ovaj poziv, a izostanak ne opravdate u roku od 24 sata, možete biti privedeni, a uz to i kažnjeni u skladu s čl. 109. Zakona o inspekcijama Sarajevske županije novčanom kaznom od 500 do 1000 KM. Ako uslijed neopravdanog izostanka nastanu troškovi u postupku, može se odrediti da te troškove snosite - navodi se u napomeni koja je poslana roditeljima. Pozive potpisuju županijski sanitarni inspektori ŽUIP SŽ-a. Slična praksa već neko vrijeme provodi se u RS-u. Naime, zdravstveni inspektori u RS-u su do sada protiv devet roditelja koji su nastavili odbijati cijepljenje djece podnijeli zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka pred sudovima kako je to definirano zakonom. Do sada su okončana dva sudska postupka u kojima je sud roditeljima izrekao najnižu zakonom propisanu kaznu od 100 KM. Inače, u oba entiteta usvojen je Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i pravilnik o imunizaciji i hemoprofilaksi protiv zaraznih bolesti kojim je definirano da, između ostalog, obvezna imunizacija obuhvaća sustavnu imunizaciju djece i mladih određene dobi.

Sustavna imunizacija

Sustavnu imunizaciju započinje zdravstvena ustanova u kojoj je dijete rođeno, a nastavlja nadležna organizacijska jedinica doma zdravlja na čijem području dijete ima prebivalište. Nadležna služba doma zdravlja čini evidenciju svih osoba koje podliježu sustavnoj imunizaciji, formira kartoteku, planira i provodi imunizaciju, vodi evidenciju o tome te osobi koja se imunizira zakazuje sljedeći termin sustavne imunizacije. Podsjetimo, u RS-u su do sada prijavljena 53 slučaja ospica, a provjerama je utvrđeno kako 48 među njima nije bilo cijepljeno unatoč zakonskoj obvezi. Nešto manji broj oboljelih od ospica zabilježen je na području FBiH, no problem je zajednički za cijelu državu jer je, prema dostupnim podacima, u 2017. protiv ove bolesti cijepljeno svega 63,5 posto djece, a za cjelovitu zaštitu od širenja ove bolesti bio bi nužan obuhvat cijepljenih od 95 posto. Među najgorima je ZH županija gdje je procijepljenost do sredine 2017. godine bila manja od 50%, što znači da ni svako drugo dijete nije na odgovarajući način cijepljeno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije