Neoprezni vozači

Kazne zbog isteka, ali i oštećenih registracijskih oznaka, mobitela...

04.03.2021.
u 21:58

Prekoračenje brzine i nepropisno parkiranje dva su najčešća prometna prekršaja zbog kojih vozačima na kućnu adresu stigne nepoželjna plava kuverta, piše Večernji list BiH.

No, osim ovih dvaju prekršaja, tu su i brojni drugi zbog koji su bh. vozači kažnjavani.

Čitljive i vidljive

Tako je tijekom dva tjedna kontrolirano 258 vozača, a njih 180 kažnjeno je zbog neadekvatno postavljenih, oštećenih ili pak nedovoljno vidljivih i čitljivih registracijskih oznaka na vozilima, priopćeno je iz Policijske uprave Istočno Sarajevo. Inače, Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH propisano je da registracijske pločice na vozilu moraju biti postavljene tako da su dobro čitljive i vidljive.

Ne smiju, navodi se, biti oštećene, a u slučaju da se to i dogodi, vozač je dužan nadležnom tijelu prijaviti oštećenje najkasnije u roku od tri dana, što vrijedi i u slučaju gubitka ili krađe pločica. Vozač će u takvim situacijama, u skladu s pravilnikom o registriranju, podnijeti zahtjev za izdavanje novih registracijskih oznaka. Kako uočiti nepravilne registracije, ali i zbog čega su sve vozači u HNŽ-u kažnjavani, doznajemo od glasnogovornika Ministarstva unutarnjih poslova ove županije Ljudevita Marića. - Kada je riječ o registracijskim oznakama, tu se događa svašta. Ako oznaka nije originalna, to će uočiti svaki malo iskusniji policajac. Danas imamo vozače koji, primjerice, izgube registracijsku oznaku ili im je netko ukrade, a onda, kako ne bi kupili originalnu, naprave lažnu. To je jako uočljivo i, prije svega, kazneno djelo. Svi oni koji su to učinili svakako moraju znati kako s takvim registracijskim oznakama sigurno neće prijeći državnu granicu, a pritom će biti i sankcionirani za svoj nepažljivi postupak - istaknuo je Marić.

Kažnjavani vozači

Uz navedeno, vozači su kažnjavani, ističe Marić, zbog nepropisnog parkiranja, nekorištenja pojasa, brzine kretanja, utjecaja alkohola, zaustavljanja na mjestima na kojima je to strogo zabranjeno...

- Vozača koji se zaustavljaju na dijelovima gdje je strogo zabranjeno zaustavljanje i parkiranje vozila bilo je mnogo u proteklom vremenu. Ne gledaju oznake, stanu, uključe sva četiri pokazivača smjera i odu, primjerice, u trgovinu. Takvih je, nažalost, sve više, a nisu ni svjesni kako takvim postupkom ugrožavaju sigurnost prometa jer vozilo koje je iza mora ga zaobići drugim trakom i vrlo je moguće da se pritom izazove prometna nesreća, a onda je to malo veća kazna od samo nepropisnog parkiranja - kaže Marić. I korištenje mobitela je, kaže, kažnjivo.

- Mobitel i vožnja ne idu zajedno. Vozač koji koristi mobitel, a pritom ne poštuje brzinu kretanja, pod utjecajem je alkohola ili narkotika... Do čega može doći nego do teže nesreće, pa i one sa stravičnim posljedicama. Inače, sve navedeno najčešći je krivac teških prometnih nesreća - objašnjava Marić. Nepoštivanje prometne signalizacije također je čest razlog zbog kojeg dolazi do prometnih nesreća. - “Renata” je naš uređaj koji registrira vozila kojima je istekla vrijednost registracijskih oznaka, a i takvih je bilo. Sve navedeno su kaznena djela, a vozači bi se trebali truditi da ih ne čine jer će za njih morati izdvojiti od 40 do 1000, čak i 2000 KM - kaže Marić. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?