Prihvaćena inicijativa

Kazne za nedopušteno držanje oružja u FBiH će se udvostručiti, i do 30.000 KM

06.01.2017.
u 08:00

Federalna je Vlada prihvatila inicijativu Federalnoga ministarstva unutarnjih poslova za izmjenu propisa radi pooštravanja kaznene politike za počinitelje kaznenih djela propisanih županijskim zakonima o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i streljiva.

Različito sankcioniranje

S obzirom na nadležnost, pozvane su županijske skupštine pristupiti izmjenama propisa o nedopuštenoj nabavi, držanju i nošenju oružja u cilju pooštravanja sankcija. Važećim županijskim propisima utvrđeni su uvjeti za nabavljanje, držanje i nošenje oružja i streljiva, oduzimanje oružja i streljiva, promet oružja i streljiva, popravljanje i prepravljanje oružja te sankcije za nepoštivanje ovih uvjeta. Prijedlog je da kaznena politika bude pooštrena i minimalna kazna povećana dvostruko u odnosu na važeće propise, piše Večernji list BiH.

Ulični obračuni oružjem odavno su postali dio bh. svakodnevnice, a do ilegalnog oružja vrlo je lako doći. Dovoljno je pročitati oglase i uvjeriti se da nabaviti oružje u BiH uopće nije problem. Što se tiče kazni za nedopušteno nošenje oružja, one se razlikuju od županije do županije. U Sarajevskoj županiji, recimo, kazne su novčane i zatvorske. Za fizičke osobe novčana kazna je od 500 do 1500 maraka, a zatvorska od 6 mjeseci do 2 godine. Ipak, za posjedovanje ilegalnog oružja obično se izriču novčane kazne. U Tuzlanskoj i Zeničko-dobojskoj županiji za sve one koji bez odobrenja nabave, drže ili nose vatreno oružje slijedi kazna zatvora od tri mjeseca do dvije godine, dok se visina novčanih kazni za fizičke osobe kreće između 200 i 1500 KM, a za pravne od 3000 do 15.000 KM. Procedura za izdavanje odobrenje za nabavu oružja slična je u svim dijelovima BiH. Uvjeti za nabavu oružja su da je osoba navršila 21 godinu života, a za nabavljanje streljačkog i lovačkoga oružja 18 godina života, osoba također mora biti mentalno sposobna, ne smije biti kazneno kažnjavana i ne smije u posljednje dvije godine biti prekršajno kažnjavana u djelima narušavanja javnog reda i mira. Nakon podnesenoga zahtjeva, policija vrši provjeru podataka i potom, ako su ispunjeni svi nužni uvjeti, izdaje odobrenje za nabavu oružja. Za oružje nabavljeno na temelju odobrenja mora se podnijeti zahtjev za registraciju, nakon čega se fizičkim osobama izdaje oružni list, a pravnim odobrenje za držanje oružja. Oružni list izdaje se na neograničeno vrijeme, ali je vlasnik dužan svakih pet godina dostaviti nadležnoj policijskoj upravi dokaz o ispunjavanju uvjeta u pogledu zdravstvene sposobnosti za držanje i nošenje oružja.

Sigurnosna prijetnja

Praksa je pokazala kako se, unatoč dosadašnjim kaznama, i dalje u domovima u BiH nalaze pravi mali arsenali naoružanja koji višestruko i svakodnevno dovode u opasnost i živote građana i onih koji nesavjesno takvo oružje drže u kućama. Da ne govorimo kakvu samo sigurnosnu prijetnju ionako nestabilnoj situaciji u državi mogu predstavljati tolike količine oružja kod pojedinaca. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?