Novi prijedlozi

Kazne za bučnu glazbu u Sarajevu do 10.000 KM

glazba
21.12.2015.
u 07:00

Zabranjeno obavljati radove, odnosno djelatnosti koje zbog buke ometaju noćni mir i odmor u naseljenim mjestima od 22 do 6 sati

Na sjednici Skupštine Sarajevske županije koja je najavljena za danas, pred zastupnicima će se naći i nacrt zakona o zaštiti od buke, koji je pripremilo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Sarajevske županije. Predloženi nacrt zakona usaglašen je s federalnim Zakonom o zaštiti od buke, s tim što je, kako se navodi, otišao korak dalje, usklađivanjem sa zahtjevima europske pravne regulative i iskustvima susjednih zemalja, a uvode se i novi pojmovi kao što su zvučna zaštita, zvučna izolacija, početna karta buke i karta buke i drugo, navodi se.

Ovim zakonom utvrđuju se dopuštene razine buke, mjere zaštite od buke i način mjerenja buke, granične razine buke usklađeni s namjenom prostora i vremenom dana, tako da ne ugrožavaju život i rad ljudi, a posebno njihovo zdravlje, nadzor nad provođenjem ovog zakona kao i druga pitanja od značaja za zaštitu od buke. Iako europska pravna regulativa ima zakone vezane uz buku od aktivnosti u kućanstvu ili buku iz susjednog kućanstva, buku koja nastaje u prijevoznim sredstvima i drugo, a odredbe ovog nacrta zakona ne odnose se na buku od aktivnosti u kućanstvu ili buku iz susjednog kućanstva, buku koja nastaje u prijevoznim sredstvima, buku na radnom mjestu, buku od vojnih aktivnosti i aktivnosti na zaštiti od elementarnih nepogoda, prirodnih i drugih nesreća, kao i na buku kojoj su izloženi oni koji je stvaraju. Tako je u ovom nacrtu zakona o zaštiti od buke naglašeno kako se navodi da "izvori buke ne smiju izazvati buku koja prelazi razine utvrđene ovim zakonom, a zaštita od buke provodi se danonoćno, a u smislu ovog zakona dan traje od 6 do 22 sata, a noć od 22 do 6 sati". Uvjeti zaštite od buke ostvaruju se provođenjem mjera zaštite od buke, a to je sprečavanje nastajanja buke, smanjenje broja izvora buke, propisana zvučna izolacija kod novih objekata, praćenje, kontrola i evidencija razine buke, zabrana rada za sve namjene, odnosno izvore buke koji izazivaju buku iznad graničnih razina.

U buduće bi, po nacrtu ovog zakona, investitori koji otvaraju gradilište morali u planu organizacije gradilišta predvidjeti i primijeniti mjere zaštite okoliša od prekomjerne buke s gradilišta iznad dopuštene razine, o čemu se sačinjava elaborat, koji je sastavni dio plana organizacije gradilišta. Također bi, kako je planirano u nacrtu zakona, zabranjeno bilo obavljati radove, odnosno djelatnosti koje zbog buke ometaju noćni mir i odmor u naseljenim mjestima i to u vremenu od 22 - 6 sati idućeg dana.

Novčane kazne za kršenje propisanog zakona za odgovorne ili pravne osobe iznosile bi od 500 do 10.000 KM, navodi se u nacrtu zakona o zaštiti od buke koji bi se danas trebao naći pred zastupnicima Skupštine Sarajevske županije*

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije