republika srpska

Kazne u zatvorima odslužuju i osobe s visokom stručnom spremom

zatvor
18.01.2018.
u 16:25

U kazneno-popravnim zavodima u Republici Srpskoj kaznu je prošle godine služilo 36 osuđenika s visokom stručnom spremom, što je šest puta više u odnosu na broj onih bez ijednog razreda škole koji su se našli iza rešetaka. Kako među zatvorenicima ima onih s raznim zanimanjima i stupnjem obrazovanja, potvrđuju i podaci Ministarstva pravosuđa RS-a prema kojima su kaznu lani služile i tri osobe s doktoratom te jedan s postdiplomskim studijem. Iz Ministarstva kažu kako se u zatvorima prošle godine nalazilo ukupno 759 osoba, među kojima i 18 žena. - U posljednjih pet godina broj osuđenika u kazneno-popravnim zavodima u RS-u kretao se godišnje u prosjeku između 700 i 750 - naveli su iz Ministarstva. Oni koji prije dolaska u ćeliju nisu naučili čitati i pisati, priliku za obrazovanje imaju i tijekom boravka u zatvoru. Mogu biti izvanredni učenici i studenti izvan zatvora ako to razlozi sigurnosti dopuštaju.

- Ako su počeli školovanje prije nego što su došli na izdržavanje kazne zatvora, rukovoditelj može dopustiti odlazak na polaganje ispita u školama i na fakultetima, a u tijeku odsluženja kazne te izlaske zaslužuju svojim radom i ponašanjem - naveli su iz Ministarstva i dodali da troškove školovanja snose osuđenici.•

Ključne riječi
KPZ

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?