Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

KAZNA OD 400 KM: Za neregistrirano vozilo samo u HNŽ-u i SBŽ-u, drugdje 100

21. veljače 2019. u 21:50 0 komentara 1309 prikaza

Postavljanje nadzornih kamera u nekim bh. gradovima mnogima je postalo noćna mora. Naime, one snimaju svaki ulazak ili izlazak iz naseljenog mjesta, a u policijskim postajama s posebnom pozornošću praćena su sumnjiva vozila, među kojima su i ona kojima je istekla potvrda o registraciji, piše Večernji list BiH. 

Tako su neki vlasnici vozila dobili i po “tuce” kazni, a mnogima je iznos kazni premašio i vrijednost vozila. Iako su kamere donijele više reda u prometu, čime se broj neregistriranih vozila znatno smanjio, struka iz prometnih znanosti uočila je neke nepravilnosti u svezi s primjenom Zakon o osnovama sigurnosti prometa.

Još bez državne agencije

Da se motornim vozilom kojem je registracija istekla ne smije upravljati ni minutu nakon isteka registracije, jasno je i pticama na grani. Međutim, sporno je što se zakon ne primjenjuje, točnije, različito se tumači u raznim dijelovima BiH.

- Zakon o osnovama sigurnosti prometa na cestama jedinstven je za cijelu BiH. Primjena kaznenih odredbi zakona u Republici Srpskoj, Distriktu Brčko i osam županija u Federaciji BiH jedinstvena je dok je različita u Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji u pogledu isteka potvrde o registraciji motornih vozila. Naime, tumačenje zakona je različito, zbunjujuće i izaziva pravnu nesigurnost građana. Bez obzira na to što imamo tako loše ceste koje su među najlošijim u Europi, lošu prometnu regulativu, lošu sigurnost prometa na cestama, poduzimanje represivnih mjera nije uvijek učinkovita, nego savjetodavna mjera, ima svoju dobru stranu, a i učinak koji treba primjenjivati. Kasnimo u svemu pa i u prometu nemamo još uspostavljenu agenciju za sigurnost prometa na razini Bosne i Hercegovine, ni u Federaciji BiH, čija bi isključiva zadaća bila bavljenje sigurnošću prometa na cestama. Zbog toga mjerodavna resorna ministarstva na državnoj i federalnoj razini trebaju što žurnije formirati takvu vrstu agencije - rekao je za Večernji list mr. sc. Žarko Šantić, dipl. ing. prometa.

Kako tvrdi Šantić, zakonom je definirano da je potvrda o registraciji javna isprava koju za registrirano vozilo izdaje mjerodavno tijelo, a naljepnicu kao dokaz registriranog vozila. Potvrda o registraciji izdaje se s rokom valjanosti od godinu dana. Policijski službenici prilikom obavljanja redovitih poslova i zadataka na kontroli prometa za dva odvojena prekršaja primjenjuju istu sankciju, a što dovodi do pravne nesigurnosti građana u Bosni i Hercegovini.

Iz Agencije za pravne konzultacije “Smajlović” sa sjedištem u Sarajevu kažu kako u posljednje vrijeme imaju pune ruke posla s ovakvim slučajevima.

- Pojmovi isteka potvrde o registraciji vozila i neregistriranog vozila nekim policijskim službenicima i njihovim nadređenima su nejasni pa tako izriču iste kazne za istek potvrde o registraciji vozila od 1 do 30 dana i istek potvrde o registraciji vozila više 30 dana, što ni blizu nije isto, gdje također istek potvrde o registraciji od 1 do 30 dana tretiraju kao neregistrirano motorno vozilo, što nije točno. Ta dva prekršaja su zasebna i nisu ista. Neregistrirana vozila mogu biti samo ona koja ne postoje u evidenciji registriranih motornih vozila u IDDEA-i, to su novoproizvedena, uvezena ili su im registarske pločice odjavljene te ako im je potvrda o registraciji istekla više od 30 dana - rekao je za Večernji list dipl. iur Mensud Smajlović iz te agencije.

- Što se tiče mjere sankcioniranja u slučaju isteka potvrde o registraciji motornog vozila za jedan do trideset dana, u osam županija u FBiH, Distriktu Brčkom i Republici Srpskoj za navedeni prekršaj izriče se novčana kazna u iznosu od 100 KM i jedan kazneni bod koji se upisuje u središnji registar novčanih kazni BiH. S druge strane, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i Srednjobosanskoj županiji za opisani prekršaj sankcija se izriče u iznosu od 400 KM, a kao posljedica izrečene novčane kazne slijedi zabrana upravljanja motornim vozilom od dva mjeseca i dva kaznena boda koja se upisuju u središnji registar novčanih kazni u BiH.

Zabrana upravljanja

U navedenim slučajevima radi se o različitim prekršajima i stoga se primjenjuju različite sankcije. Vlasnik vozila, ako ne produlji registraciju vozila u roku od 30 dana od isteka valjanosti potvrde o registraciji vozila, dužan je vratiti pločice mjerodavnom tijelu u roku od osam dana. Zakonom je propisano da će vozač biti kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 400 do 1000 KM za prekršaj ako sudjeluje u prometu vozilom koje je neregistrirano ili čija je potvrda o registraciji vozila istekla za više od 30 dana, a kao posljedica novčane kazne slijedi zabrana upravljanja vozilom od dva mjeseca i dva kaznena boda koja se upisuju u središnji registar novčanih kazni BiH - kaže Šantić.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.