sigurnost u prometu

Kazna drobilicom: U Zenici uništavaju automobile višestrukih povratnika u prekršaje

drobilica
21.10.2016.
u 08:19

U ZDŽ-u uništavaju se vozila kojima su teže prekršaje počinili višestruki povratnici. Za dvije godine je uništeno 149 automobila, a za 113 se čekaju pravosnažna sudska rješenja

U svih deset županija u Federaciji BiH vrijedi isti Kazneni zakon. Međutim, županijska pravosuđa postižu različite rezultate i u prevenciji i u represiji krivičnih djela.

Razlika je očita između dvije susjedne županije - Sarajevu i Zeničko-dobojsku županiju, u kojima je razlika u broju stanovnika manja od 50.000, javlja  Al Jazeera. 
 
U ZDŽ-u uništavaju se vozila kojima su teže prekršaje počinili višestruki povratnici. Za dvije godine je uništeno 149 automobila, a za 113 se čekaju pravosnažna sudska rješenja. U policiji su, kažu, zadovoljni rezultatima. Načelnik Sektora uniformirane policije MUP-a ZDŽ Esnaf Buza kaže da je u početku bilo određenih problema, ali danas, nakon dvije godine, policija ima sve manje problema. Policija u Zenici djeluje i preventivno. Mjesecima je pojačana njihova nazočnost na frekventnim prometnicima, jer su nezadovoljni stanjem sigurnosti.
 
"U tom pravcu, mi smo u proteklom razdoblju izvršili nabavku više pokretnih, mobilnih uređaja za mjerenje brzine i pojačanim akcijama u zadnjih nekoliko mjeseci mi smo povećali broj prekršajnih naloga", kaže Buza.
 
"U susjednom SŽ županijsko pravosuđe postiže dosta lošije rezultate, sudeći po statistici, iako isti Kazneni zakon važi u svim županijama u Federaciji Bi. Ovdje nema preventivne nazočnosti policije, ni na raskrižju gdje su nedavno stradale dvije studentice", izvještava Al Jazeera.
 
A broj nesreća je mnogo veći. Prošle godine ih je u ZDŽ-u evidentirano 4.580, a u SŽ-u 11.475. U ZDŽ-u je tijekom 2015. godine počinjeno 2.729 prekršaja javnog reda i mira, a u SŽ 6.360. Broj uništenih vozila čiji su vlasnici prekršili zakon se ne može porediti, jer u Sarajevu takva praksa, ne postoji objašnjava komesar MUP-a SŽ-a Vahid Ćosić.
 
"Što se tiče uništenja, nismo imali. Ali smo imali licitacije, gdje smo, u dogovoru s Općinskim sudom u Sarajevu, pravosnažnim rješenjima oduzeli sredstva izvršenja višestrukih povratnika i zaradili ta sredstva. Ta sredstva su uplaćena u proračun SŽ", dodaje.
 
Al Jazeera neslužbeno doznaje da su neka od tih prodatih auta na kraju završila kod istih osoba od kojih su oduzeta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije