Muslimani slave bajram

Kavazović: Mjeseci iza nas pokazali su koliko je važna solidarnost među ljudima

24.05.2020.
u 08:14

Muslimani diljem svijeta danas obilježavaju Ramazanski bajram, a središnja bajramska svečanost Islamske zajednice u Bosni i Hercegovine održana je u Begovoj džamiji u Sarajevu. Bajram-namaz je predvodio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. 

"Ovaj ramazan ćemo pamtiti po velikoj kušnji koja nas je pogodila. Suočili smo se sa sićušnim, golim okom nevidljivim virusom, koji je svojom agresivnošću pokazao koliko smo slabi i nemoćni. Cijelo čovječanstvo je osjetilo strah. Svi narodi i sve države, bez obzira na to kolika je njihova moć i sila, bili su bespomoćni", rekao je Kavazović i podsjetio na nekoliko jednostavnih istina i vrijednosti koje uvijek trebamo imati na umu.

"Živjeti život dostojan čovjeka znači svim svojim bićem, srcem i dušom, upijati etičku sliku svijeta, u kojoj se spajaju iskreno vjerovanje u Gospodara sa časnim i uzoritim ponašanjem i življenjem u ljudskoj zajednici", naglasio je Kavazović, prenosi Avaz. 

Dodao je kako je vjera najdublji osjećaj odgovornosti prema životu te "savjest koja nam govori da ne činimo drugima ono što ne bismo poželjeli da drugi čine nama". 

"U protekla tri mjeseca pokazalo se koliko je važna socijalna budnost u zaštiti zdravlja ljudi. Mnogo toga smo naučili. Sada trebamo, uz mjere zaštite zdravlja, učiniti više da se društveni život obnovi, da se radi i privređuje u okolnostima u kojima jesmo. Raduju nas mjere koje se poduzimaju da se zaštite radna mjesta, a žalosti i brine da mnogo ljudi i pored toga ostaje bez posla", poručio je između ostaloga Kavazović. 

"Poteškoće koje su pred nama moći ćemo svladati ako budemo zajedno. Trebamo ujediniti naše snage i pomoći jedni drugima. Ovo nekoliko mjeseci koji su iza nas pokazali su nam koliko je sve ljudsko slabo i krhko i koliko je važna solidarnost među ljudima", rekao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Jero
Jero
14:39 25.05.2020.

Mani se pametovanja efendija.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?