uoči bajrama

Kavazović: Čuti glas ujedinjenja u vremenu zaglušujuće buke razjedinjenja

31.08.2017.
u 12:27

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni Hercegovini Husein ef. Kavazović pozvao je danas sve vjernike koji praznuju Kurban-bajram da oslušnu glas ujedinjenja i da spoznaju njegovu ljepotu u vremenu zaglušujuće buke razjedinjavanja i destrukcije.

U tradicionalnoj bajramskoj čestitki reis Kavazović napomenuo je da je hadžijska mjesta ove godine pohodio veliki broj bh. hadžija i iz njihova pregnuća treba crpiti pouku i oni koji nisu otišli na hadž.

- Svi trebamo biti ponosni na njih i zajedno s njima izgovarati riječi kojima se veliča gospodar uzvišeni. S njima smo jedno. Ta naša jedinstvenost u vjeri neka prođe i u stvarnost činjenja. Neka nas to vjerovanje zbliži. Neka hadž bude naše okupljalište i zboriše. Mjesto nade u bolje sutra svih ljudi - kazao je Kavazović.

Istaknuo je i da zajedništvo u kojem će hadžije biti i čistota njihove vjere trebaju biti inspirativni i za sve druge u njihovim brojnim naporima.

- Stoga budimo zajedno i budemo jedno. Neka na božja riječ zbližava. Neka nas pokornost Njemu ujedinjuje - pozvao je reis, istaknuvši da je muslimansko hodočašće i Kurban-bajram podsjećanje na božjeg poslanika Ibrahima i njegove sinove Ismaila i Ishaka.

Kazao je i da je to podsjetnik na korijene svih objavljenih vjera judaizma, kršćanstva i islama, a te poruke zajedništva potrebno je izgovarati i iznova ponavljati ne bi li se one čule, zbog čega će muslimani sutra Bajram podijeliti s bližnjima i svima koji žive u duhu Ibrahimovskog zajedništva.

- Neka Allah primi obrede naših hadžija i neka se svojim porodicama vrate čisti od grijeha. Neka primi njihove i naše molitve za nas i našu domovinu. Neka primi naše kurbane, naše uzdanice u dobrima ovog i onog svijeta - kazao je reis Kavazović.

Čestitao je Kurban-bajram muslimanima u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori, poželjevši im da ga dočekaju u miru i sreći s najbližima i najdražima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?