OESS predstavio izvještaj o osiguranju pravde za žrtve trgovine ljudima

Kavalec: Misija OESS-a u BiH pruža pomoć vlastima u BiH u ispunjenju njihovih obaveza u borbi protiv trgovine ljudima

15.03.2022.
u 16:54

Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini predstavila je, 15. ožujka 2022. godine u Sarajevu i u online formatu, najnoviji izvještaj pod naslovom Postizanje pravde za žrtve trgovine ljudima: Odgovor kaznenopravnog sustava BiH, sa preporukama”.

U Izvještaju se analiziraju sposobnosti sustava kaznenog pravosuđa da efikasno procesuira slučajeve trgovine ljudima, adekvatno sankcionira one koji su odgovorni, da poštuje dostojanstvo žrtava istodobno im pružajući zaštitu od štetnih posljedica njihovog učešća u kaznenim postupcima te da poštuje pravo žrtve na naknadu od počinitelja kaznenog djela.

“Misija OESS-a u BiH pruža pomoć vlastima u BiH u ispunjenju njihovih obaveza u borbi protiv trgovine ljudima kroz prevenciju, zaštitu žrtava i procesuiranje onih koji potpomažu ili čine ovakva kaznena djela. Izvještaj koji danas predstavljamo, zajedno s drugim aktivnostima koje provodimo u suzbijanju trgovine ljudima, predstavlja nastavak kontinuirane podrške koju pružamo vlastima u BiH u cilju unapređenja njihovog odgovora na trgovinu ljudima te nudi konkretne preporuke,” izjavila je veleposlanica Kathleen Kavalec, šefica Misije OESS-a u BiH.

“Stalna istraživanja i analize svih aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima su jako važne da bi se odgovori društva na taj fenomen mogli adekvatno planirati i poduzimati. Posebno su u tom smislu važna istraživanja vezana za kazneno-pravni odgovor na trgovinu ljudima i preporuke za pravosudna tijela kako bi gonjenje trgovaca ljudima bilo što uspješnije, a zaštita žrtava trgovine ljudima osnažena. Zahvaljujemo se OESS-u na konstantnoj podršci Bosni i Hercegovini u borbi protiv trgovine ljudima, a posebno na stalnom praćenju sudskih predmeta vezanih za trgovinu ljudima, analizi tih predmeta te na davanju preporuka za unapređenje stanja u toj oblasti,” izjavio je Samir Rizvo, pomoćnik ministra sigurnosti BiH i državni koordinator za trgovinu ljudima.   

Izvještaj je dostupan na sljedećem linkuPostizanje pravde za žrtve trgovine ljudima: Odgovor kaznenopravnog sustava BiH, sa preporukama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?