Općina Bosanski Petrovac

Katolici na jesen dobivaju prvu kapelu nakon što su im 1941. i 1942. porušene sve tri crkve

13.08.2018.
u 21:19

Načelnik općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić potpisao je proteklih dana urbanističku suglasnost za izgradnju katoličke kapele na starome katoličkom groblju u Bosanskom Petrovcu, na lokaciji preko puta Partizanskoga groblja, piše Večernji list BiH.

Izgradnja kapele, koja se radi po idejnoj zamisli projektanta Isaka Medića iz Sarajeva, počet će u rujnu. Izgradnjom kapele malobrojni katolici u Bosanskom Petrovcu dobit će, nakon dugo vremena, svoj zatvoreni bogoslužni objekt u kojem će neometano moći obavljati svoje bogoslužje. Na području Bosanskog Petrovca postojale su u 20. stoljeću tri katoličke crkve - u Krnjeuši i na Oštrelju, porušene 1941. godine, i crkva sv. Petra u samome središtu grada, porušena 1949., kada i ona drvarska. - Budući da je zemljište u središtu Petrovca, na kojem se nalazila porušena crkva sv. Petra, nakon II. svjetskoga rata oduzeto i nacionalizirano, a poslije na njemu izgrađeni drugi objekti, kapela će se graditi na jedinom preostalom crkvenom zemljištu u gradu, a to je drevno katoličko groblje - otvoreno daleke 1903. godine - kaže don Davor Klečina, župnik drvarski, i dodaje kako je groblje više od sedamdeset godina bilo devastirano i zapušteno, da bi ga 2016. temeljito očistili i ogradili te na njemu prvi put slavili misu.

Bila je to ujedno i prva katolička misa u Bosanskom Petrovcu nakon sedamdeset i pet godina. - Velika hvala Zlatku Hujiću, načelniku općine Bosanski Petrovac, što je, i osobno i sa službene razine, otpočetka podržavao naše inicijative za uređenje devastiranih groblja u Petrovcu i Krnjeuši, kao i ovu posljednju inicijativu za izgradnju kapele u Bosanskom Petrovcu. Hvala i našim sugrađanima Petrovčanima, pravoslavne i muslimanske vjeroispovijesti, što su također podupirali ove ideje, ali i konkretno pomogli - naglasio je župnik Davor Klečina.

Izgradnjom ove male, ali iznimno lijepe kapele, Katolička crkva će se i službeno vratiti u Bosanski Petrovac.

Povijesna nepravda rušenja katoličke crkve u Bosanskom Petrovcu od službenog komunističkog režima time će, barem donekle, biti ispravljena. A Petrovcu će konačno biti vraćen onaj potpuni sjaj kojim sjaji većina gradova u Bosni i Hercegovini - sjaj višestoljetnoga suživota različitih konfesija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije