Na poziv pape Franje

Katolici diljem svijeta u molitvi za Benedikta XVI.

29.12.2022.
u 21:40

Ozbiljnosti cijele situacije ponajviše je pridonio apel pape Franje, koji je izrekao vrlo konkretnu molitvenu nakanu: “Molim vas sve za posebnu molitvu za papu emeritusa Benedikta XVI., koji u tišini podupire Crkvu. Sjetimo ga se..."

Katolička crkva diljem svijeta od jučer u podne u molitvi je za umirovljenoga papu Benedikta XVI., jer je Vatikan objavio kako se Benediktovo zdravstveno stanje pogoršava, iz čega su mnogi zaključili kako se život ovoga 95-godišnjaka približio svojemu kraju.

Ozbiljnosti cijele situacije ponajviše je pridonio apel pape Franje, koji je pozdravljajući talijanske vjernike na kraju opće audijencije, odvajajući pogled od pripremljenog teksta, izrekao vrlo konkretnu molitvenu nakanu: “Molim vas sve za posebnu molitvu za papu emeritusa Benedikta XVI., koji u tišini podupire Crkvu. Sjetimo ga se. On je teško bolestan i molimo Gospodina da ga utješi i podupre u tom svjedočenju ljubavi prema Crkvi – do kraja”.

’Situacija pod kontrolom’

Odmah nakon opće audijencije papa Franjo otišao je posjetiti Josepha Ratzingera u samostan Mater Ecclesiae unutar Vatikanskih vrtova, gdje je umirovljeni Benedikt XVI. nastavio živjeti nekoliko mjeseci nakon odreknuća od Papinske službe u veljači 2013.

Nakon apela pape Franje oglasio se ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni kako bi dao izjavu o zdravstvenom stanju pape emeritusa Benedikta XVI. u kojoj je naveo da je u posljednjih nekoliko sati došlo do pogoršanja, ali je situacija trenutačno pod kontrolom, prenosi Vatican News.

- Što se tiče zdravstvenog stanja pape emeritusa, za kojega je papa Franjo zamolio molitvu na kraju jutrošnje opće audijencije, mogu potvrditi da je u posljednjih nekoliko sati došlo do pogoršanja zbog njegove poodmakle dobi. Situacija je trenutačno pod kontrolom, a liječnici stalno prate stanje pape emeritusa - pojasnio je Bruni.

Vijesti iz Vatikana posebnu budnost izazvale su u Benediktovoj rodnoj Njemačkoj, gdje se predsjednik Njemačke biskupske konferencije biskup Limburga Georg Bätzing pridružio pozivu pape Franje na molitvu za papu emeritusa.

- Moje misli su s papom emeritusom. Pozivam vjernike u Njemačkoj da mole za Benedikta XVI. - izjavio je biskup Bätzing, a njemački kancelar Olaf Scholz poželio je oporavak Benediktu XVI.

- Scholzove misli su s Benediktom XVI. - rekla je zamjenica glasnogovornice Vlade Christiane Hoffmann jučer u Berlinu.

Biskup Passaua Stefan Oster kazao je da je Benedikta XVI. vidio u studenome i da ga je zatekao “još uvijek vrlo pozornog”, no i da se moglo osjetiti da je fizički već vrlo slab.

Na svojoj Facebook stranici Vatican News objavio je jučer u popodnevnim satima molitvu za zdravlje pape emeritusa Benedikta XVI. Molitva koja glasi ovako: “Pomolimo se. Svemogući, vječni Bože, ti si vječno zdravlje onih koji u tebe vjeruju. Čuj naše molitve za tvog bolesnog slugu Benedikta za kojega zazivamo pomoć tvoje nježne milosti, po Kristu Gospodinu našemu. Amen.”

Benedikt XVI. bio je na čelu Katoličke Crkve od 2005. do 2013. kao prvi njemački papa nakon 482 godine. Prije toga bio je prefekt Kongregacije za nauk vjere i jedan od najbližih suradnika pape Ivana Pavla II. Međutim, u povijesti Crkve ostat će zapamćen kao prvi papa koji je šokirao Crkvu, ali i svijet, viješću da odlazi u mirovinu. Poznato je, naime, da pontifikati papa traju do kraja njihova života te da je prije Benedikta s Petrove stolice odstupio samo jedan papa.

Presedan u Crkvi

”Veoma sam svjestan da se tu službu, zbog njezine duhovne naravi, mora obnašati ne samo djelima i riječima, već ništa manje patnjom i molitvom. No, u današnjem svijetu, izloženom brzim promjenama i potresanom veoma važnim pitanjima za život vjere, za upravljanje lađom svetog Petra i naviještanje evanđelja potrebni su također tjelesna i duševna snaga, koja se, posljednjih mjeseci, kod mene smanjila tako da moram priznati da nisam više sposoban dobro obavljati povjerenu mi službu”, objavio je kardinalima na konzistoriju 11. veljače 2013. papa Benedikt XVI., rekavši da je svoju odluku preispitao pred Bogom te došao do uvjerenja da mu njegove snage, zbog poodmakle dobi, više ne dopuštaju obnašati papinsku službu na prikladan način.

Nakon njegova povlačenja, kardinali su za nasljednika Benedikta XVI. izabrali nadbiskupa Buenos Airesa kardinala Jorgea Mariu Bergoglia, koji je prvi papa koji je uzeo ime Franjo. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije