Mahmutbegović:

Kategorizirati osobe smještene u zavode

Kategorizirati osobe smještene u zavode
26.08.2016.
u 13:42

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović ocijenila je da je potrebno izvršiti kategorizaciju osoba koje su smještene u ustanove za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba u Federaciji BiH, jer se usporava proces deinstitucionalizacije određenog broja korisnika koji mogu nastaviti samostalan život.

Mahmutbegović je to izjavila nakon što je danas s ombudsmenom BiH Jasminkom Džumhur posjetila Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine "Pazarić".

Iskazala  je potrebu provedbe i usklađivanja procedura s Europskim sudom za ljudska prava iz Strazbura, a koji se tiču propisa prijema, smještaja osoba u ovakve ustanove te reviziju zdravstvenog stanja štićenika.

Pohvalila je rad zaposlenika u ovim ustanovama, ističući da je to vrlo odgovoran i težak posao te da menadžment i Vlada FBiH rade mnogo da stvore humane uvjete za život osoba koje su smještene u ove zavode.  

Ombudsmen BiH Jasminka Džumhur istakla je da su 2009.  napravili Specijalni izvještaj o stanju ustanova za zbrinjavanje osoba s mentalnim invaliditetom u kojima je naveden niz zabrinutosti.

Naglasila je da je napravljen određeni napredak, jer je Federacija BiH preuzela svoje obaveze kao osnivač čime su poboljšani smještajni kapaciteti, a donesen je i Pravilnik o osiguranju minimalnih standarda za prostorni smještaj.

Govoreći o deinstitucionalizaciji, Džumhur je naglasila da svi štićenici ovih zavoda nisu za samostalan život, ali da je potrebno izvršiti reviziju.

U direktnoj vezi s tim je, dodala je, i presuda Europskog suda za ljudska prava u Strazburu od 3. studenog 2015. godine u "predmetu Hadžimejić" i ostali protiv BiH, jer su te osobe bile smještene u zavod protiv svoje volje, iako su imale staratelja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?