Unatoč značajnim ulaganjima i potpori, proizvođači na koljenima

Katastrofalna sezona ugrozila i milijunske investicije u razvoj poljoprivrede

poljoprivreda
02.09.2023.
u 20:10

U razdoblju prve sjetve vrijeme je bilo iznimno hladno i kišovito, a neki poljoprivrednici suočili su se i s poplavama. Stoga je prva sjetva dosta kasnila, što je utjecalo i na cijelu sezonu.

Poljoprivreda u Bosni i Hercegovini u ozbiljnim je problemima, prvenstveno zbog loše sezone koja je, čini se, potpuno poništila značajna ulaganja poljoprivrednih proizvođača i prerađivača, koja su prošle godine samo u Federaciji Bosne i Hercegovine dosegnula iznos od 141 milijun maraka, piše Večernji list BiH.

Brojni problemi

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zaprimilo je u okviru modela potpore ruralnom razvoju za 2023. godinu 3052 odgovarajuća zahtjeva poljoprivrednika. Najviše zahtjeva stiglo je za mjeru "Investicije u poljoprivredne strojeve i priključne uređaje za biljnu i stočarsku proizvodnju". Takve zahtjeve podnijelo je 2117 klijenata vrijednosti neto manje od 40 milijuna maraka. Osim u strojeve i opremu, poljoprivredni proizvođači su od resornog ministarstva najviše novca tražili i dobili za investicije u izgradnju ili proširenje, odnosno opremanje građevinskih objekata za doradu i preradu poljoprivrednih proizvoda. Za tu namjenu 86 poljoprivrednih proizvođača i prerađivača investiralo je više od 63 milijuna KM. Ostale investicije uključuju opremu za biljnu i stočarsku proizvodnju (6,4 milijuna KM), sufinanciranje nabave visokokvalitetne rasplodne stoke (9,2 milijuna maraka), izgradnju, proširenje i opremanje novih građevinskih objekata u svrhu poljoprivredne proizvodnje (18,6 milijuna KM). Zahtjeve za novčane potpore u okviru investicija u podizanje trajnih nasada podnijelo je 89 korisnika koji su uložili više od 3,9 milijuna KM, dok su zahtjeve za novčane potpore za certifikaciju organske proizvodnje podnijela 33 korisnika, a čija ukupna investicija iznosi 133.602 KM. Najmanji broj zahtjeva, tek četiri, zaprimljen je u okviru mjere "Potpora za legalizaciju građevinskih objekata i ispunjavanje okolišnih standarda", vrijednosti 13.422 KM. Gledano po županijama, najveći broj zahtjeva pristigao je iz Tuzlanske, više od 730, a najmanji iz Bosansko-podrinjske županije, tek sedam zahtjeva. Prema programu novčanih potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2023. godini, predviđena je dodjela novčanih potpora za navedene mjere u ukupnom iznosu od 34,1 milijun KM, što će u značajnoj mjeri doprinijeti razvoju poljoprivrednog sektora u FBiH, poručili su iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Međutim, sva ta ulaganja ugrožena su zbog neočekivano loše poljoprivredne sezone u BiH. U razdoblju prve sjetve vrijeme je bilo iznimno hladno i kišovito, a neki poljoprivrednici suočili su se i s poplavama. Stoga je prva sjetva dosta kasnila, što je utjecalo i na cijelu sezonu. Predstavnici poljoprivrednika kažu kako sezona nije bila nikad lošija jer su se smjenjivala razdoblja suše s elementarnim nepogodama, kao što su tuča i oluja. Promjenjivo vrijeme tijekom ljeta također je utjecalo na proizvodnju i na kraju su pojedine kulture "podbacile" i za 50 posto, a neke su u cijelosti uništene. - Imate vrste voća koje su u cijelosti uništene, ali općenito je za 50 - 60 posto umanjen prinos u svim kulturama te je kvaliteta poprilično loša - izjavio je Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH.

Meso, mlijeko...

Zbog loše sezone, ali i ponovnog poskupljenja energenata i repromaterijala moglo bi doći do drastičnog smanjenja obujma poljoprivredne proizvodnje, upozorio je i Ermin Veladžić, predsjednik Udruge proizvođača mesa i mlijeka Unsko-sanske županije. To bi se posebno negativno moglo odraziti na mljekarsku proizvodnju. - Poljoprivrednici ovih dana rasprodaju ono što ne mogu prehraniti, mnogi gase gospodarstva i idu preko granice. Drugi problem je poskupljenje, poskupjelo je gorivo za oko 30 feninga, isto tako, povećane su cijene žitarica i koncentrata. Sve su to problemi koji destimuliraju farmere - upozorava Veladžić. Naravno, ništa bolja situacija nije ni u Republici Srpskoj i Distriktu Brčko, gdje poljoprivrednici također očekuju dodatnu pomoć svih razina vlasti. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije