Nekoliko savjeta

Kašalj, temperatura, prehlada, bol u trbuhu… Pomozite djetetu jednostavnim kućnim pripravcima

21.11.2020.
u 18:19

Ako vam je dijete bolesno, jasno je da ćete napraviti sve što možete kako biste mu pomogli pa je dobro isprobati i kućne pripravke koji bi mogli ublažiti stanje i ubrzati oporavak. piše Ordinacija.hr.

Odmor je dobrodošao

Odmor će pomoći pri bržem oporavku, a to je dovoljan razlog da dijete ostavite kod kuće kada mu nije dobro. Još je važnije ako je u pitanju temperatura jer ćete spriječiti da se virus širi na druge ljude. Ako se djetetu ne spava, može se odmoriti dok mu čitate knjige ili dok gleda omiljeni film. Jednom kad temperatura prođe, a dijete se opet osjeća
dobro, vrijeme je za povratak u školu ili vrtić.

Stalno mu nudite tekućinu

Djetetu ponudite da pije mlijeko ili vodu kako ne bi došlo do dehidracije, a ako je dijete nešto starije, ponudite mu sladoled ili voćne prutiće. Ne zaboravite na dobru staru pileću juhu!

 

Prehlada ili gripa?

Ponekad je teško znati razliku, ali ono što je sigurno jest da će se dijete puno lošije osjećati ako je u pitanju gripa i to je stanje koje se puno brže pogoršava. Može doći do jakog iscrpljivanja organizma uz pojavu groznice, boli u mišićima, glavobolje i visoke temperature. Ako mislite da je gripa odmah se javite liječniku kako bi se djetetu što prije i što bolje olakšalo stanje.

Kako pomoći djetetu ako ima temperaturu?

Temperatura je način na koje se tijelo bori protiv infekcije, no sigurno je da će se dijete zbog nje loše osjećati. Pomozite mu tako da ga obučete u laganiju odjeću i rashladite prostoriju. Mokru krpu djetetu stavljajte na čelo i vrat. Postoje i lijekovi kojima možete utjecati na snižavanje temperature, no prethodno se svakako posavjetujte s liječnikom ako
je dijete mlađe od 2 godine i radite samo ono što vam liječnik odobri.

Za djecu mlađu od 4 godine, kućni pripravci su najbolji način za tretiranje prehlade. Većina lijekova nije dobra za tako malu djecu. Lijekove za odrasle nemojte nikako davati djeci.

Pomoć kod začepljenog nosa

Ako vam dijete ima problema sa začepljenim nosom, riješite
se sluzi koristeći gumeni irigator za ispiranje nosa i sinusa. Stavite 3 kapi
tople vode u svaku nosnicu kako bi sluz omekšala i pričekajte minutu prije nego
ju izvadite van. Djetetu postavite jastuke tako da leži na povišenom, što će mu
omogućiti da lakše diše. Ovlaživač zraka također može pomoći kod ovog problema.
Ako je djetetu nos crven od stalnog brisanja, namažite vanjski dio nosa
vazelinom ili masnom kremom.

Umirite bolno grlo

Mliječni napici, hladni napici ili kockice leda i sladoled mogu malo pomoći. Topla juha
ili čaj će također umiriti bol. Ako je dijete starije od 8 godina, grgljanje
slane vode dva put u danu mu može pomoći da se osjeća bolje. Neki lijekovi se
mogu koristiti u ovoj dobi ali svakako prethodno konzultirajte liječnika.

Umirite kašalj

Ponekad se kašalj ne treba tretirati, ali ako je jak i ometa dijete u snu, svakako je potrebno obratiti pažnju. Kod djece stare od 6 mjeseci do godine dana dobro može djelovati topla tekućina poput limunade ili soka od jabuke. Ako je dijete starije, med može umiriti noćni
kašalj. Djeca starija od 6 godina mogu uzimati pastile protiv kašlja. Ovlaživač
zraka ili parenje također mogu pomoći.

Važno je i da dijete jede, a vi se pobrinite da mu ne dajte krutu hranu već ono što može lako progutati. Kaša, palenta, jogurt su dobar izbor.

 

Bol u trbuhu

Djeca koja imaju gripu često se žale i na bol u trbuhu, proljev ili povraćaju, a ako se to događa vašem djetetu važno je imati na umu da gubi tekućinu koja se mora nadomjestiti. Otopine s elektrolitima su dobar izbor, a prirodni ili gazirani sokovi mogu samo pogoršati stanje. Ako dijete ne pije dovoljno tekućine, manje mokri ili izgleda bolesno, obavezno se obratite liječniku. Dijete s proljevom, koje nije dehidriralo i ne povraća mora jesti, ali neka to budu manje porcije uz više tekućine.

Vjerujte svojoj intuiciji

Razgovarajte s liječnikom ako ste zabrinuti ili se simptomi pogoršavaju. Pazite na bol u plućima, glavobolju, bol u trbuhu, umor… Ako se simptomi pogoršaju, javite liječniku. Ako je temperatura visoka i ne prolazi, također je potrebno tražiti savjet stručnjaka, kao i kod poteškoća s gutanjem, ili jakim iskašljavanjem.

A. A.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?