IZLOŽBA PASA

Karin Hofmann iz Njemačke sa psima već 50 g. obilazi svijet, stigla i u Domaljevac

24.09.2022.
u 10:22

Međunarodna izložba pasa u Posavini okupila je izlagače iz 19 zemalja svijeta, od dalekoga Meksika, preko Ukrajine, do Skandinavije

Kinološki savez Herceg Bosne i Kinološka udruga Domaljevac bili su organizatori nedavne dvodnevne Međunarodne izložbe pasa CAC–CACIB BiH 2022. koju je na kinološkom poligonu u Domaljevcu otvorio načelnik općine Domaljevac-Šamac Stjepan Piljić.

Prepoznat potencijal

Da su organizatori uz pokroviteljstvo Vlade Posavske županije i Općine iznimno uspjeli u svojem poslu, potvrđuju podaci o sudjelovanju 260 pasa, oko 70 pasmina iz 19 zemalja. Najviše je sudionika iz zemalja okružja, ali posebno raduje da su ove godine u Domaljevac stigli izlagači iz dalekih skandinavskih zemalja Danske i Finske, potom iz Meksika, Rusije, Ukrajine, Francuske, Njemačke, Portugala, Češke, Slovačke, Poljske, Mađarske i Rumunjske.

- Velika je čast za općinu da je Kinološka udruga u Domaljevac dovela ovako vrijednu međunarodnu smotru. Potrudit ćemo se da ovaj događaj pozicioniramo kao jedan pravi turistički brend na području općine Domaljevac-Šamac - kazao je načelnik Piljić. Predstavnici Kinološke udruge Domaljevac dodijelili su zahvalnice pokroviteljima i osobama koje su svojim zalaganjem doprinijele organiziranju izložbe.

Perica Jukić, predsjednik Kinološkog saveza HB, daje visoku ocjenu cijelom događaju i zaključuje:

- Posavina ima dugu tradiciju uzgoja pasa hrtova i s natjecanjima koja su se do danas održala, pa smo već dugo namjeravali upravo ovdje napraviti ovakvu manifestaciju i uključili smo je u programe međunarodnih izložbi. Udruga iz Domaljevca uložila je silan trud da to organizira i u tome očito uspijeva već drugu godinu pa im s radošću čestitam, kao i općinskim i županijskim vlastima koje su im pomogle jer prepoznaju njihov potencijal. Najveća je vrijednost manifestacije u Posavini koja je okupila puno mladih, ne samo volontera koji su sudjelovali u organizaciji nego onih koji su obišli smotru - kazao je Jukić.

- U prošlogodišnjem izdanju natjecanja za titulu najboljih pasa natjecale su se 93 pasmine s 240 pasa iz 16 različitih europskih zemalja. Ove godine bio je još veći broj natjecatelja i izložbenih štandova tako da postajemo respektabilni i čak turistički atraktivni jer svi smještajni kapaciteti Posavine bili su pretijesni za goste, pa se za godinu moramo još više pripremiti - kaže nam tajnik Kinološke udruge Mato Piljić koji odlično nastavlja započeti "posao" predsjednika Kinološke udruge Marijana Đurkovića koji je pokrenuo tu veliku priču kinologije u Domaljevcu. Kinološka udruga Domaljevac vrlo je mlada, formirana 2008. godine kao sekcija Lovačke udruge Kuna Domaljevac. S vremenom se podigla na višu razinu i vrlo brzo je osnovana udruga koja je počela raditi manifestacije za sve lovačke pasmine. Uz veliki trud entuzijasta i uz pomoć lokalne zajednice udruga je s puno hrabrosti počela s organiziranjem velikih međunarodnih manifestacija.

Među domaćim izlagačima bio je i Joso Oršolić iz Tolise, član LU Sava Orašje, koji se kaže, sa psima druži od malih nogu, a na izložbi je predstavio svoga psa - njemačkog kratkodlakog ptičara. Često je među ljubiteljima pasa, posjećuje izložbe i zahvalan je, kaže, predsjedniku Marijanu Đurkoviću i svima iz udruge koji su doveli u svoj kraj jednu ovako respektabilnu manifestaciju. Uz domaće izlagače upoznali su mnogo i onih koji su stigli iz udaljenih zemalja kao što su obitelj iz Meksika i Rusije. Zanimljiva nam je bila i priča vremešne gospođe Karin Hofmann iz Njemačke koja je dobila nekoliko nagrada za svojeg afganistanskog hrta.

Sav novac za manifestacije

Kaže nam, to joj je cijeli život i već 50 godina obilazi svijet sa svojim psima. Kako se bavi uređivanjem pasa, sav zarađeni novac nakon toga potroši za odlazak na manifestacije diljem svijeta. Ivana Bulatović iz Crne Gore ima samo riječi hvale za prijam u Domaljevcu i cijelu organizaciju kao i Aleksandra koja je iz Slovenije u Domaljevac dovela australskog ovčara. I ostali sugovornici imaju samo riječi hvale za organizaciju smotre, ali i malene primjedbe za pretijesan izbor smještaja.

- Krajolik i ljudi ovdje u Posavini prekrasni su, pa smještaj stavljamo u drugi plan i ponovno se vraćamo u Posavinu - poručili su sudionici smotre.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?