Alarmantni podaci

Karijes i kod beba od 6 mjeseci, u prvašića i do šest pokvarenih zuba

23.03.2021.
u 21:34

Statistike pokazuju kako prosječan prvašić u BiH već ima pet do šest pokvarenih zuba. Usporedbe radi, njihovi vršnjaci u Njemačkoj gotovo da i nemaju problem s karijesom. Podaci o oralnoj higijeni odraslih još su alarmantniji. Svijest o oralnoj higijeni među stanovništvom BiH nedovoljno je razvijena, na što upozoravaju brojni stručnjaci te se zbog toga posljednjih godina radi na edukacijama i roditelja i djece, piše Večernji list BiH. 

Nedovoljna briga

O problemima i nedostatnoj brizi o oralnoj higijeni najviše se govori uz 20. ožujka, kada se obilježava Svjetski dan oralnoga zdravlja. Mr. sc. Ružica Zovko, spec. dječje stomatologije, kroz svoj rad pokušava probuditi svijest o ovom problemu te ističe kako na tome treba konstantno raditi.

- Sa stajališta dječjeg stomatologa rekla bih kako se ne brinemo dovoljno o zdravlju zuba naše djece. Briga treba početi od samog početka trudnoće (pravilna prehrana i briga trudnice o njezinim zubima). Briga o zubima djeteta započinje nicanjem prvog zubića. Nažalost, velika većina roditelja to olako shvaća i zanemaruje. Nedovoljnom brigom djeca od malih nogu stječu loše navike i ne vode brigu o svojim zubima, što kasnije dovodi do većih problema, kao što su poteškoće u razvoju jasna i razumljiva govora koji bitno utječe na psihički razvoj djeteta. Neki roditelji boje se pak djetetove reakcije prilikom odlaska zubaru pa i zbog toga odgađaju pregled. No što su djeca starija pojavljuje se sve veći strah od stomatologa pa je prvi pregled potrebno obaviti što prije kada djeca lakše prihvaćaju stvari - objašnjava Zovko. Dodaje kako se karijes bočice ili rani dječji karijes javlja u dobi od 6. do 8. mjeseca do 3. godine djetetova života.

Agresivan oblik

- To je agresivan oblik karijesa koji vrlo brzo uništava mliječne zube. Najčešći razlog ranog dječjeg karijesa je nepažnja roditelja. Konzumiranje zaslađenih napitaka i slatkiša uz neadekvatnu higijenu najvažniji je uzročnik karijesa na svim zubima. Osobito je opasan karijes na mliječnim kutnjacima - navodi te ističe kako se održavanjem pravilne oralne higijene uz čuvanje zuba sprečavaju razna oboljenja. - Najčešće bolesti usta i zubi - karijes i parodontne bolesti posljedica su loše oralne higijene. Odgovarajuća oralna higijena čuva zdravlje zuba i cijele usne šupljine, ali i udaljenih organa kao što su srce i krvne žile, bubrezi te zglobovi. Karijes je danas najraširenija bolest naše civilizacije. Glavni uzročnici su bakterije i loše navike u prehrani, što pomaže razvoju bolesti. Prevencija karijesa i parodontnih bolesti podrazumijeva pravilno i redovito pranje zuba i usne šupljine, uz redovite posjete stomatologu - zaključila je Zovko upozoravajući roditelje kako je njihova uloga u očuvaju djetetovih zuba presudna. Pravilno održavanje oralne higijene uključuje 2-3 puta dnevno četkanje zuba mekanom ili srednje tvrdom četkicom i pastom koja sadrži fluor te redovit odlazak stomatologu. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije