Sakrament svete Potvrde u župi Tolisa, u župi Kopanice prva pričest

Kardinal Puljić: Volite svoju vjeru, crkvu i rodnu grudu gdje ste ponikli

Foto: Marko Mišković
18.04.2021.
u 15:59

U župi UBDM u Tolisi svečano je proslavljena podjela sakramenta svete Krizme za 63 osnovaca iz Tolise, D.Mahale, Matića, Ugljare i Kostrča. Tijekom cijele godine i pored brojnih ograničavajućih epidemioloških mjera, krizmanici su se pripremali kroz vjeronauk,
temeljno učili o svojoj vjeri, te kroz praksu potvrđivali da su zreli u vjeri za ovaj svečani trenutak.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić je predvodio svečano Misno slavlje i podijelio svetu Krizmu, a uz oca Biskupa i gvardijana fra Maria Jurića bili su dekan šamačkog dekanata fra Anto Pušeljić, đakon fra Josip Jazvić koji čitao riječi svetog Evanđelja i desetak svećenika Toliške i susjednih župa. Biranim riječima nadbiskup kardinal Vinko Puljić pozdravio je krizmanike, njihove kume i kumove, prisutne vjernike, a osobito roditelje krizmanika kojima je poručio da ne zaborave kako je obitelj škola vjere i kršćanske ljubavi, jer djeca usvajaju ono što roditelji žive i vole.

Kardinal je na početku propovijedi krizmanicima poručio da njihovo opredjeljenje za Isusa Krista i crkvu, ne bude samo fraza i običaj, nego njihov život. –Time će te više propovijedati, a vaš primjer će pokazati što je kršćanstvo i što je katolička crkva, kazao je kardinal, a onda naglasio, -Teško mi pada što mnogi napustiše svoja ognjišta, neki prisiljeni ratom, a neki u želji da više imaju i više steknu. Odu u Europu i tamo izgube vjeru, stoga vama poručujem da je prevažno da znate voljeti svoju vjeru, svoju crkvu i rodnu grudu gdje ste ponikli. Vrlo je bitno i odgajati se u toj vjeri, a prva škola vjere je obitelj i ona je crkva u malom. Budite nam
na ponos i da se nikada ne zastidimo vas, poručio je krizmanicima u uz ostalo, u svojoj propovijedi kardinal Vinko Puljić.

Na početku misnog slavlja, koje je bilo lijepo i svečano, kako i dolikuje ovom trenutku, dobrodošlicu je izrazio gvardijan fra Mario Jurić i zahvalio kardinalu Vinku Puljiću da je došao blagosloviti djecu i udijeliti im pečat dara Duha svetoga. Riječi zahvale fra Mario je
uputio vjeroučiteljima, kao i ravnateljima i nastavnicima, te pohvalno istaknuo kako je među krizmanicima veliki dio članova župnog, dječjeg i zbora mladih, čitača, ministranata i članova Frame.

U prigodnoj dobrodošlici krizmanici župe Tolisa istaknuli su kako, -„Na ovaj dan svoje srce otvaramo Isusu i želimo da se polaganjem vaših ruku, u naša srca nastani Duh Božji, a vaš boravak s nama, bude obogaćenje i ohrabrenje da rastemo u Duhu Božjem, kao učenici Isusa Krista u duhu mira i ljubavi“.

Troje prvopričesnika u Kopanicama Svečano je bilo i na istočnom dijelu Općine Orašje, u župi Sv. Mihovila Arkanđela u
Kopanicama, gdje je troje prvopričesnika primilo sakrament Prve svete Pričesti. Misno slavlje su predvodili vlč. Darko Tomašević i župnik vlč. Đuro Živković koji je uputio srdačne čestitke prvopričesnicima Mateju Orkiću, Matei i Samuelu Župarić, te njihovim roditeljima, sestrama i braći, kao i brojnim vjernicima okupljenim na svetoj misi koji su uveličali veliko slavlje u ovoj maloj župi. –Prva pričest ostaje uspomena dovijeka, jer primiti u sebe tijelo Isusa Krista je velika stvar u životu svakog vjernika. Zato činite dobra djela, širite ljubav Božju prema drugima, praštajte i odgajajte svoju djecu u čvrstoj vjeri. Pokažite ovoj djeci koja su sada kao trska koja se ljulja na vjetru, da ostanu vjerni Kristu i kada ih zahvate jake oluje, poručio je župnik vlč Đuro Živković.

Ključne riječi

Komentara 1

SA
Sanhec
22:15 18.04.2021.

Provjerite Kardinale! Tja se sigurno Preziosen Komsic Sejdo!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije