Akademici Mladen Bevanda i Josip Muselimović u posjetu kardinalu Puljiću u povodu 10. obljetnice HAZU-a u BiH

Kardinal Puljić upoznat s planovima, radom, ali i problemima HAZU-a u BiH

12.06.2024.
u 13:41

U povodu obilježavanja 10. godišnjice utemeljenja Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH njezini čelnici, akademici Mladen Bevanda i Josip Muselimović posjetili su uzoritog kardinala Vinka Puljića, piše Večernji list BiH. Tijekom duljeg ugodnog prijama i razgovora kardinal se posebno zanimao za rad i planove ove najznačajnije znanstvene i kulturne institucije hrvatskoga naroda. Predsjednik HAZU-a u BiH akademik Mladen Bevanda kardinala je detaljno upoznao s problemima s kojima se Akademija susreće u svome radu i djelovanju te mu predstavio program obilježavanja Tjedna, odnosno Dana HAZU-a u BiH, koji će se u Mostaru održati od 17. do 21. lipnja.

Tom prigodom darovao mu je i svoju novu knjigu "Između dužnosti i odgovornosti" koja će široj znanstvenoj i kulturnoj javnosti biti predstavljena u ponedjeljak, 17. lipnja, u hotelu Mostar (19 sati).

Akademik Josip Muselimović upoznao je kardinala s pojedinostima programa obilježavanja 10. obljetnice utemeljenja HAZU-a u BiH. Tako će u ponedjeljak, 17. lipnja, u 18 sati u sveučilišnom kampusu biti otkriveno poprsje akademika Jakova Pehara, prvoga predsjednika HAZU-a u BiH, dok će u utorak, 18. lipnja, u Kosači u 19 sati biti otvorena izložba radova studenata i profesora Akademije likovnih umjetnosti SUM-a na Širokom Brijegu. U srijedu, 19. lipnja, od 19 sati u hotelu Mostar bit će predstavljena knjiga "Generalno učilište u Zadru u kontekstu programa za širenje sveučilišta u Europi u XIV. stoljeću" autora prof. dr. Stjepana Krasića, dok će u četvrtak u 20 sati, također u hotelu Mostar, akademik Davorin Rudolf, redoviti član HAZU-a RH i počasni član HAZU-a u BiH, održati predavanje o temi "Kako je nastala država Hrvatska 1991.".

Čelnici Akademije potom su kardinalu predstavili i sadržaj središnje proslave 10. obljetnice HAZU-a u BiH, uz svečanu sjednicu koja će se u hotelu Mostar održati u petak, 21. lipnja, od 11 sati. Kardinalu je na koncu posjeta upućen i poziv da se, ako mu to zdravstvene prilike dopuste, pridruži ovoj znanstvenoj i kulturnoj svečanosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?