O skupu u Dubrovniku

Komšić: Kancelarka Merkel pomoći će nam da uđemo u Europsku Uniju

'President of Bosnia and Herzegovina Zeljko Komsic addresses the 68th United Nations General Assembly at UN headquarters in New York, September 24, 2013.  REUTERS/Brendan McDermid (UNITED STATES  - Ta
Foto: 'BRENDAN MCDERMID'
20.07.2014.
u 10:01

Najvažnije je da vlasti nakon izbora brzo uspostave vlast i pokažu viziju za promjene Ustava

Demokratska fronta BiH predsjednika Željka Komšića u Mostaru otvorila stranačke prostorije, a predstavljen je i ekonomski program obnove države nazvan “14 - 22”, koga je izradio profesor Đenan Đonlagić. Pri tome je Komšić ovaj program, zajedno s približavanjem Europskoj uniji, ocijenio ključnim za budućnost daljnjeg djelovanja stranke, ali i mogućih poslijeizbornih koalicija čak i s ideološkim protivnicima samo kako bi se BiH izvukla iz višegodišnjeg blata i zaostajanja, razvijene korupcije. Komšić je komentirao i aktualna politička zbivanja u BiH, kao i početak predizborne kampanje. Za njega nema ništa sporno u tome što se, kako kaže, javno sastao s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem jer se “sastao i s drugima”. “Znači li to da su i ovi drugi moji politički neprijatelji, poput Čovića, kako to tvrde neki mediji”, zapitao se predsjednik DF BiH i nastavio zar ga sa simpatijama gledaju Lagumdžija ili Dodik. U tome je kontekstu izrazio umjereni optimizam da bi se procesi mogli pokrenuti nakon sljedećih izbora. Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je da će se Njemačka izravno angažirati i pomoći oko provedbe ustavnih i ekonomskih reformi u Bosni i Hercegovini, ali najprije domaći politički lideri moraju pokazati odlučnost i viziju kako te reforme provesti - rekao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić o susretu državnika iz regije u Dubrovniku. “Kancelarka Merkel je nama iz Bosne i Hercegovine, a svjedoci su bili i državnici iz regije, jasno rekla sljedeće: ‘Molim vas, spremna sam se angažirati i da mi sudjelujemo u tome, ali morate nešto sami uraditi. Uspostavite vlast brzo nakon izbora, preuzmite vi obvezu da ćete nam ponuditi neki rezultat u pravcu promjene Ustava i ekonomskih reformi, a onda računajte na naše angažiranje’. To nam je rekla kancelarka Merkel”, izjavio je Komšić. Komšić je to rekao odgovarajući na novinarski upit u Mostaru, gdje je sudjelovao na stranačkome skupu njegove Demokratske fronte, jesu li točna nagađanja da bi se njemačka administracija i kancelarka Merkel mogli izravno uključiti u provedbi reformi kako BiH ne bi zaostajala na europskome putu za zemljama regije. Najavio je i da Europska unija neće snižavati kriterije da bi Bosna i Hercegovina postala punopravni član, te da je sada najveća odgovornost na izabranim političarima da naprave zaokret. Komšić je u izjavi novinarima opovrgnuo navode kako ima osipanja u Demokratskoj fronti, navodeći da je to rezultat nervoze zbog izbornih listi.

Komentara 3

ZE
zebac
11:31 20.07.2014.

a je se ovaj musliman uživio da će ući u eu

JM
jezero-matica
16:15 20.07.2014.

Komsicu niti znas tko si ni sto si cas jedno cas drugo!Suncokreti i vjetrokreti su s tobom obrisali cipele i bacilli na vjetrometinu!

MA
maki69
16:51 20.07.2014.

ha ha ha ha bih ne samo nikad nece uci u eu nego nece ni postojati kao drzava za 5 godina

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?