Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Kamen je u interijeru puno više od bezlične podne ili zidne obloge

05. kolovoza 2020. u 18:02 0 komentara 74 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

Znamo da je kamen gotovo tijekom cijele povijesti čovječanstva bio osnovni građevinski materijal. Značenje kamena u arhitekturi i interijerima poseban je zbog njegove trajnosti i ljepote. Sigurna sam da ste primijetili da je i danas u većini vrhunski uređenih interijera velikim dijelom prisutan kamen. Ako ste i vi u prilici da uređujete svoj dom, moj prijedlog je da ne “bježite” od kamena jer ćete njime postići dojam kvalitete i profinjenosti u prostoru, piše Living.

Svejedno je li vaš dom uređen u rustikalnom, klasičnom ili pak modernom stilu, kamen će se odlično uklopiti u svaki od njih. Svojom završnom obradom doprinijet će još više svakom stilskom izričaju i obogatit će svaki prostor. Hoćete li se odlučiti za granit, mramor, travertin, vapnenac ili bilo koju drugu vrstu kamena, ovisi ponajprije o vašem ukusu, financijskim mogućnostima, ali i stilu uređenja vašeg doma.

Svaka vrsta ima svoju posebnost i ljepotu koja je izražena u njenoj boji i strukturi. U domu kamen se najčešće koristi kao podna i zidna obloga, a nerijetko i kao radna ploha u kuhinji ili kao obloga za kamin. Odlučite li se za podne obloge od kamena u svome domu, dobit ćete trajnu kvalitetu koju ne može nadomjestiti ni jedan drugi materijal. Osim mnogih kvaliteta, kamen ima i svoje nedostatke, a to su visoka cijena i zahtjevna obrada. No, to ne bi trebao biti razlog za odustajanje od kamena, samim time jer je ulaganje u kamen investicija koja se dugoročno i te kako isplati.

Bez obzira koja je njegova funkcija u interijeru, pravilnim održavanjem i brigom očuvat ćete ljepotu kamena dugi niz godina. Iako mnogi izbjegavaju kamen zbog njegovih hladnih svojstava, oni pak koji ga vole biraju ga zbog prirodnog izgleda i čvrstoće.

U novije vrijeme, primjenom tehnologije, nastao je umjetni kamen stvoren od cementa, kvarcnog pijeska, boja i laganih agregata. Umjetni kamen također može izgledati impresivno u domu ako ga dobro uskladite s određenim stilom interijera.

Prednost umjetnog kamena jest što je lagan, jeftiniji je i možete ga dobiti u svim bojama, oblicima i teksturama. S druge strane, nedostaci umjetnog kamena su kratkotrajnost i laka lomljivost. Ljepota kamena posebno će doći do izražaja u kombinaciji s drugim prirodnim materijalima. Istina je da je kamen sam po sebi hladan materijal, ali ako ga uspješno kombinirate s drvom, vizualno ćete utopliti i oplemeniti svaki prostor.

 

 

 

 

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.