Turistička oaza ZHŽ-a

Kalifornijsku pastrvu love na Tribistovu i uživaju u miru

05.09.2017.
u 18:18

Tribistovo je godinama već turistička oaza zapadnohercegovačkog kraja. Tko jednom dođe u taj posuški kraj, poželjet će se ponovno tu navratiti i vidjeti ono što se malo gdje može vidjeti i doživjeti. To je raseljeni krajolik od Sopča i Nugla do jezera i Šimića pećine, piše Večernji list BiH.

Uzgaja se i hrana

Tu su ljekovite trave, čista i zdrava voda, bazen za kupanje uz akumulacijsko jezero. Tu su i stećci, stare i nove kamene kuće i vikendice, njive i pašnjaci. Na oranicama kupus, krumpir, kukuruz. Svega ima u tom kraju, ali malo je svijeta jer se raselio, pa je i mala škola s tek nekoliko osnovaca. Ono po čemu je Tribistovo značajno za Posušje, ali i Hercegovinu pa i Dalmaciju, jest voda iz akumulacijskog jezera, čista i zdrava, potekla prije 40-tak godina. Vodovod do Posušja je proširen 1995. godine i sada vode ima u izobilju i za hercegovačke, pa i prekogranične krajeve. Nedavno su se susreli raseljeni i domaći Tribistovljaci. Okupilo ih se čak 150, iako ih je u tom kraju tek oko stotinjak. Predsjednik MZ Blago Maras je potvrdio kako je to vrijedan dan za taj kraj jer se raseljeni okupljaju i daju dobre zamisli što dalje u razvoju kraja uz jezero. To je naglasio i fra Antonijo Čutura, svećenik Sarajevske nadbiskupije, podrijetlom iz toga sela. Na ulazu u Tribistovo je nova kuća obitelji Vlade i Luce Grubišić s petero djece. - Ovdje je lijepo živjeti. Ima njiva za uzgoj svega, a ima i pašnjaka za ovce, koze i krave. Svi mi radimo i borimo se na ovom krajoliku, rekao je Vlado. Susreli smo i “gastarbajtere”. – Nigdje nije kao ovdje na ovom jezeru, kažu zagrebački studenti Ivan i Ante, koji redovito navraćaju u rodni kraj. Ovo hladno kupalište privlači mnoge kupače iz Hercegovine i Dalmacije. Tu su nikle lijepe kuće i vikendice, pa i onih s južnih krajeva i morskih plaža. Svratili smo i u zaselak Piškovići, gdje smo susreli Matu Piškovića koji živi i radi u Njemačkoj i njegovog prijatelja Denisa Polića iz posuškog Vira. Uživali su u ljepotama kraja, svježini zraka, miru, domaćoj rakiji i pričama o životu u tuđini i ovdje u brdskom kraju.

Dolaze gosti sa strane

- Dugo sam u tuđini, ali ovdje sam sagradio svoju dragu kuću. Dođem svakoga ljeta uživati s prijateljima i obitelji. Imamo ovdje prostora za goste, turiste i izletnike. Po mom mišljenju, tu je više od 50 vikendica, naglasio je Mate i spomenuo kako njegovi prijatelji iz Njemačke uživaju kada dođu u ovaj kraj.

U Tribistovo je navratio i Frano Barić, koji također voli mir i tišinu. Navrate i školarci iz Posušja, ali i Imotskog i drugih krajeva. Posebna su priča ribiči i vrste riba. Jezero je poribljeno šaranom i kalifornijskom pastrvom, babuškom i klijenom, što je poseban izazov ribičima. Plan je i dalje razvijati Tribistovo kao turističku oazu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?