Ljeto 2021.

Kakvo nas ljeto očekuje i kada počinju vrućine? Meteorolozi objavili dugoročnu prognozu

more
15.05.2021.
u 10:30

Iako meteorološko ljeto počinje 1. lipnja, ljetno vrijeme ili ljetni solsticij počet će tek 20. lipnja. Tim meteorologa AccuWeathera upozorio je da će se Europom tijekom ljeta širiti vrućine, a za poljoprivrednike će to stvoriti brojne probleme jer dulje vrijeme neće biti nijedne kišne epizode. Ovoga ljeta bit će najtoplije u Portugalu, Španjolskoj, južnoj Francuskoj i većem dijelu Italije jer će se toplina iz sjeverne Afrike širiti prema sjevernoj i južnoj Europi.

Temperature se očekuju blizu ili iznad normalnih za ljeto. Konkretno, u lipnju od 21 do 26 Celzijevih stupnjeva, a u srpnju od 26 do 34 Celzijeva stupnja.

Olujni trag diljem Europe nastavit će se pomicati prema sjeveru kontinenta tijekom cijelog ljeta, a sušniji uvjeti zavladat će nad središnjim i jugoistočnim dijelovima.

Vrućina iz Španjolske i Italije širit će se sve do Belgije, Njemačke, ali i balkanskih zemalja. Međutim, meteorolozi napominju da širenje toplijeg vremena neće biti dosljedno na ovim područjima te da će vrućina vjerojatno dolaziti u valovima. 

Širenje toplijeg vremena također će biti postupno te će trebati više vremena da određeno područje dosegnu temperature iznad normale.Dulja razdoblja vrućine u zapadnoj Europi se očekuju tek krajem srpnja i početkom kolovoza.

Na području srednje Europe i Balkana tijekom lipnja se očekuju prosječne temperature od 19 do 21 Celzijev stupanj, a u srpnju od 21 do 25 Celzijevih stupnjeva. U kolovozu se očekuje da će prosječne temperature opet početi padati prema 19 do 21. Na području Dalmacije očekuje se vrlo vruće ljeto s manje oborina od prosjeka.

Na području srednje Europe i Balkana najviše topline i sušnog vremena očekuje se sredinom i krajem ljeta. Kako kažu meteorolozi, to ne isključuje pojedine epizode olujnih nevremena i grmljavine na tom području. Ali one ne bi trebale biti dugotrajne, kažu meteorolozi AccuWeathera. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?