koliko se pozornosti posvećuje prevenciji

Kakvo je mentalno zdravlje građana BiH?: Kroz centre za liječenje prošlo više od 70 tisuća korisnika

depresija, mentalno zdravlje
Profimedia
11.05.2023.
u 20:51

Kroz reformu zaštite mentalnog zdravlja u BiH, prošlo je više od 70 tisuća pacijenata, a u njihovu socijalnu inkluziju i oporavak uključeno je 75 centara za mentalno zdravlje.

Kakvo je mentalno zdravlje građana u Bosni i Hercegovini? Postoje li adekvatne reforme i koliko se pozornosti posvećuje prevenciji u ovom području. Dosad je kroz centre za mentalno zdravlje u našoj zemlji prošlo više od 70 tisuća korisnika.

Teške godine tranzicije dovele su do urušavanja obiteljskog sustava, zbog čega je obitelj kao stup zakazala, kaže Nataša Ceribašić Ljubomirović, psihijatrica koja je radila na tragičnom slučaju ubojstva u Beogradu. U svemu kroz samu prevenciju zakazala je i zajednica. Međutim, gledajući regiju BiH je već napravila korak dalje i posvetila se reformi mentalnog zdravlja, javlja BHRT.

Psihijatrica iz Beograda kaže kako je suradnja i multidisciplinarnost između svih ustanova sustava jako važna . 

"Nešto što smo također izgubili je zajednica, odnosno usluge u zjadenici. Ono na što sam ponosna i bila sam dio toga - reforma mentalnog zdravlja u BiH je ta što doprinosi jačanju zajednice, osnaženi su da pružaju usluge putem nje da svi ne idu u bolnice.", kaže Ceribašić Ljubomirović.

Upravo u tom sustavu mentalnog zdravlja psihijatri i psiholozi moraju surađivati sa socijalnim radnicima i pedagozima, logopedima i defektolozima, smatra zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

"Da taj sustav interdisciplinarnosti uvedemo u naše društvo, govorimo o jednoj multisektorijalnosti gdje sustav zdravstva treba raditi sa sustavom školstva, sustav sporta, kulture kako bismo mogli što bolje na vrijeme prepoznati problematiku u mentalnom zdravlju.", pojasnio je ministar. 

Kroz reformu zaštite mentalnog zdravlja u BiH, prošlo je više od 70 tisuća pacijenata, a u njihovu socijalnu inkluziju i oporavak uključeno je 75 centara za mentalno zdravlje.

Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac ističe kako je važno stalno ponavljati priču o mentalnom zdravlju. 

"Ono što ovdje danas čujemo je to da je BiH lider u ovom dijelu Europe.", naglasio je ministar Rimac.

Direktorica Zdravstvene mreže Jugoistočne Europe Mira Jovanovski ističe kako tema mentalnog zdravlja treba ostati ključna. 

"Imajući u vidu da će Bosna i Hercegovina preuzeti predsjedavanje zdravstvenom mrežom Jugoistočne Europe od prvog srpnja ove godine očekuje se da će tema mentalnog zdravlja i dalje ostati ključni regionalni prioritet.", pojasnila je Jovanovski.

Regionalnu konferenciju o mentalnom zdravlju organizirao je Institut za populaciju i razvoj u okviru Projekta mentalnog zdravlja u BIH, a uz podršku resornih ministarstava iz oba entiteta i financijsku pomoć Vlade Švicarske.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?