brojne prepreke

Kakva je procedura i koliko je teško posvojiti dijete u BiH?

dijete
04.08.2016.
u 11:26

"Prepreke za posvojenje djece su brojne, a mi smo imali sreću nakon osam godina da posvojimo dvoje djece. Jako se dugo čeka na potpuno posvojenje djeteta u BiH. Svi roditelji imaju istu priču, a to je da se žale na duge procedure čekanja", rekla je za N1 Melisa Zulović čija je priča imala sretan kraj.

Nepoznanica je i koliko točno obitelji u BiH želi posvojiti dijete jer ne postoji jedinstvena baza podataka ni registar potencijalnih posvojitelja ni u jednom entitetu, a činjenica da se potencijalna posvojiteljska obitelj može prijaviti u više centara za socijalni rad u BiH dodatno otežava dolazak do brojčanih podataka.

Ono što se zna jeste da se u bh. domove godišnje smjesti oko 1000 djece, međutim, rijetki mališani budu posvojeni. Tek nekoliko njih godišnje.

"Svaki socijalni radnik bi kazao da je to ozbiljna procedura i da ne bi tako olako trebali potencijalni posvojitelji da je doživljavaju. Činjenica je da ne postoji jedna baza podataka gdje bi Centri za socijalni rad bili uvezani. Usvajatelji prolaze kroz dugogodišnju agoniju čekanja gdje ih nitko ne poziva", ispričala je Zulović.

Procedura za posvojenje djece počinje u Centru za socijalni rad općine prebivališta.

"Tu se zahvaljuju na interesu, zatim se prolazi kroz administrativne procedure i odmah kažu da nema dovoljno djece za potpuno posvojenje djece u našoj zemlji", rekla je Zulović.

Gošća Novog dana na N1 je istaknula da dobar dio djece u institucijama nije u dobrom zdravstvenom stanju.

"Vrlo rijetko se usvajatelji odlučuju za posvojenje romske djece i djece koja nisu u dobrom zdravstvenom stanju", mišljenja je Zulović koja je naglasila da je ključni problem da djeca koja ispunjavaju uvjete potpunog posvojenja nastavljaju živjeti u instituciji iz razloga što se biološki roditelji nisu odrekli svog roditeljskog prava.

"Roditelji dijete ostavljaju na skrb državi, država nema način da ih prinudi da se odreknu roditeljskog prava i djeca, usprkos svim potpisanim konvencijama, silom prilika ostaju kažnjena od strane države živjeti u institucijama. Žene same ne mogu same posvojiti dijete, već moraju biti u bračnoj zajednici. To je težak put", objasnila je. 

Zulović je istaknula da svi imaju neke pretenzije i želje, ali kada se upozna dijete odmah se osjeti povezanost.

"Mi smo upoznali dvoje djece i tako smo postali roditelji. U centru treba biti dijete, jer se traži dijete za obitelj."

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?