građani jedva sastavljaju kraj s krajem

Kakva je financijska realnost Bosne i Hercegovine?

novčanik
Ilustracija
22.09.2023.
u 21:06

Bosni i Hercegovini i njezinim građanima potrebne su sustavne održive mjere, smatra profesor bankarstva i financija Halilbegović

Građani u Bosni i Hercegovini teško žive, smatra većina građana, ali i stručnjaci iz oblasti ekonomije i financija. O kvaliteti života građana ne brinu mnogo predstavnici vlasti dok traže više novca u proračunu za svoje potrebe. I ministar financija BiH upozorava kako su zahtjevi nekih institucija nerealni. 

Institucijama BiH nedostaje 37 milijuna maraka, kaže ministar financija. Nedostaje novac i građanima, koji, kako kažu, teško žive. 

Dok građani jedva sastavljaju kraj s krajem, institucije u BiH imaju sve veće proračunske zahtjeve. Ministarstvu financija i trezora BiH upućen je proračunski zahtjev, koji zbog tražnje nekih institucija iznosi rekordnih 2,8 milijardi maraka, što je znatno veće od planirane 1,3 milijarde za ovu godinu.

"Ovakav zahtjev, ako je netko doživio kao cjenkanje na tržnivci u smislu poslat ću veći proračunski zahtjev da bi dobio barem polovicu tog zahtjeva kojeg sam poslao, smatram neodgovornim, neprofesionalnim, smatram da je to zahtjev koji neće dobiti podršku Ministarstva",  tvrdi Srđan Amidžić, ministar financija i trezora BiH, javlja BHRT.

Bosni i Hercegovini i njezinim građanima potrebne su sustavne održive mjere, smatra profesor bankarstva i financija Sanel Halilbegović. Kao primjer navodi najavljeni set zakona Vlade Federacije BiH, prema kojem bi minimalne plaće u Federaciji BiH iznosile tisuću maraka.

"U smislu kako je to predloženo, mislim da nije održivo. Može biti održivo i djelotvorno, ali jedino u jednoj simbiozi sa popuštanjem u direktnim porezima, odnosno nametima na plaću", navodi prof. dr. Halibegović.

Govoreći o financijskoj stabilnosti države, ministar financija je kazao kako to nije samo u njegovim rukama nego u rukama svih institucija. Najavljuje olakšice građanima u vidu inicijative za oslobađanje od plaćanja PDV-a na prvu nekretninu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije