udruga roditelja “Naša djeca 2014.” iz Mostara uputila dopis kojim upozoravaju

Kako upisati djecu u srednju školu kad nemaju svjedodžbe?

škola
Ivo Cagalj/PIXSELL
19.03.2015.
u 09:20

bliži se kraj školske godine, a za upis u srednju školu djeci će trebati i svjedodžbe završenog sedmog razreda, upozoravaju iz Udruge

Udruga roditelja “Naša djeca 2014.” iz Mostara uputila je dopis u kojem skreću pozornost na problem oko izdavanja svjedodžbi ili učeničkih knjižica djeci koja nastavu pohađaju po planu i programu na hrvatskom jeziku u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, prenosi Fena.

Ignoriranje ministra

Problem sa svjedodžbama traje već 7 godina, a kako iz Udruge navode, dokumentaciju odobrava županijski ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta. Nakon telefonskog zahtjeva za sastanak s ministrom Hadžiomerovićem iz Udruge su i pismeno 27. veljače 2015. godine zatražili da ih primi, na što se spomenuti ministar oglušio. 16. ožujka iz Udruge su uputili ponovljeni zahtjev u kojem se navodi da “to što je ministar u tehničkom mandatu ne amnestira ga od rješavanja problema do kojeg je došlo njegovim nedjelovanjem”. “Stava smo da, ako se i ovaj put budete oglušili na naš zahtjev za sastankom, bit ćemo prinuđeni pozvati Vas na odgovornost putem pravosudnih institucija”, stoji u zahtjevu podnesenom 16. ožujka. I na ovaj zahtjev odgovor nisu dobili. “Zatražili smo sastanak s ministrom obrazovanja Zlatkom Hadžiomerovićem kako bismo ga upoznali s našim radom te kako bi nas informirao gdje je problem u izdavanju pedagoške dokumentacije, no nailazimo na šutnju i ignoriranje”, navodi se u dopisu.

Neusvajanje plana

Iz Udruge ističu kako su roditelji odradili svoju obvezu i na vrijeme u zakonskom roku poslali djecu u nastavni proces, ali već sedam godina ne znaju jesu li djeca bila na nastavi i jesu li uopće završila razred, te da ovako ministarstvo zakida i diskriminira jedan dio djece u HNŽ-u. Iz Udruge navode kako se ne poštuje Zakon o osnovnom obrazovanju, kako nisu usvojeni pedagoški standardi za devetogodišnje obrazovanje, te nije usvojen nastavni plan i program za devetogodišnje obrazovanje po planu i programu na hrvatskom jeziku. “Bliži se kraj školske godine, a za upis u srednju školu budućim generacijama trebat će i svjedodžbe završenog sedmog razreda koje trenutačno nemaju”, upozorava se u dopisu Udruge. Inače, Udruga je nastala djelovanjem skupine roditelja koji su tražili mogućnosti zaštite prava djece kvalitetnijom komunikacijom roditelja i nastavnika kao i djelovanjem na nadležne i odgovorne institucije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije