čisto i sigurno

Kako temeljito očistiti kuhinju i uistinu se riješiti svih bakterija?

Čišćenje
Dreamstime
17.02.2021.
u 21:42

Posljednjih mjeseci svi više vremena provodimo u svojim kuhinjama, stoga je važno da ova prostorija bude čista i sigurna. Neki mikrobiolozi smatraju da je to najprljavije mjesto u kući jer se u njoj nalaze stalne zalihe hrane za bakterije. Pa ipak, kad je u pitanju čišćenje kuhinje, mnogi ne koriste sredstva za dezinfekciju.

Brisanje radnih elemenata sapunicom ili deterdžentom za pranje posuđa uklanja prljavštinu i neke mikrobe, ali ne ubija viruse i bakterije. Tome služi dezinfekcija. Je li onda čišćenje uopće potrebno? Odgovor je potvrdan, jer prljavština može spriječiti da dezinficijensi dođu do klica koje pokušavate ubiti, piše ljepotaizdravlje.hr. 

Najbolje je prvo koristiti univerzalno sredstvo za čišćenje i krpu od mikrovlakana. Nakon čišćenja, upotrijebite drugi proizvod za uništavanje mikroba. Imajte u vidu da nije dovoljno našpricati ga i odmah obrisati. Da bi pravilno funkcionirali, dezinficijensi tijekom određenog vremenskog perioda moraju biti u kontaktu s tretiranom površinom. Koliko će to trajati ovisi o konkretnom proizvodu, pa je važno da pročitate uputstvo prije korištenja. 

Čišćenje kuhinje – skrivena legla klica

Sudoper i radne površine
Sudopera i radne površine su pravo leglo klica, pa ih treba dezinficirati svakodnevno.

Spužvica za pranje posuđa
To je magnet za mikrobe. Sterilizirajte ga u mikrovalnoj pećnici (stavite mokru spužvicu u mikrovalnu na jednu minutu) ili perilici za pranje posuđa. Možete je i prokuhati svakih nekoliko dana. Zamijenite spužvicu dva puta mjesečno.

Ručke
Ručke na vratima hladnjaka, ormarića i ostave također treba redovito čistiti, što mnogi zaboravljaju učiniti.

Daska za rezanje
Često se na daski za rezanje hrane nalazi veća količina E. coli nego na daski WC-a, kako napominju stručnjaci. Nakon što narežete sirovo meso, operite dasku u perilici za pranje posuđa ili je dobro oribajte deterdžentom i vrućom vodom.

Dijelovi električnih uređaja
Klice vrebaju na elementima blendera, kao i u kutijama za skladištenje hrane. Razdvojite ih, očistite i temeljno osušite nakon svake uporabe.

Krpe za posuđe
Krpe za posuđe nikada nemojte ostavljati mokre i zgužvane jer će se tako stvoriti idealni uvjeti za razvoj mikroba. Promijenite ih svaka tri dana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?