Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Kako si pomoći kod sunčanice i toplinske slabosti?

01. kolovoza 2020. u 18:06 0 komentara 150 prikaza
vrucina
Foto: VL

Ravnoteža između stvaranja i gubitka topline, s ciljem održavanja stalne temperature tijela, može biti poremećena zbog utjecaja visoke temperature okoline i povećane količine vlage u zraku. Poremećaju zdravstvenog stanja uslijed visokih temperatura okoline podložnija su djeca, starije osobe, oboljele osobe, kao i osobe koje su zbog prirode posla kojeg obavljaju izložene toplini i suncu, piše Ordinacija.hr

Kako pružiti prvu pomoć zbog sunčanice?
Sunčanica nastaje uslijed dugotrajnog izlaganja glave, a posebno potiljka, utjecaju sunčeve topline.

Znakovi su: suha koža, izrazito crvenilo lica, povišena tjelesna temperatura, smetenost, glavobolja, vrtoglavica, osjetljivost na svjetlo i mučnina.

Postupak prve pomoći:

- Smjestite osobu u hlad ili u hladniju prostoriju
- Rashlađujte osobu, stavite joj hladni oblog (mokru tkaninu) na glavu
- Dajte oboljeloj osobi vode ili prirodnog voćnog soka uz savjet da tekućinu uzima u manjim gutljajima
- Pratite znakove životnih funkcija (svijest i disanje), a u slučaju pogoršanja stanja pozovite hitnu medicinsku službu i primijenite potrebne postupke prve pomoći.

Kako pružiti prvu pomoć zbog toplinske slabosti (iscrpljenost)?
Toplinska slabost (iscrpljenost) je poremećaj zdravstvenog stanja uzrokovan obilnim znojenjem i neodgovarajućom nadoknadom izgubljene vode i soli iz tijelu.

Znakovi su: jaka oznojenost (blijeda, vlažna i ljepljiva koža), glavobolja, malaksalost, vrtoglavica i smetenost, gubitak apetita, mučnina i povraćanje, normalna tjelesna temperatura, jaka žeđ, grčevi u rukama, nogama ili trbuhu, ubrzano disanje i rad srca, a moguć je i gubitak svijesti.

Postupak prve pomoći:

- Smjestite osobu u hlad ili u hladniju prostoriju
- Rashlađujte osobu, stavite joj hladni oblog (mokru tkaninu) na glavu
- Postavite osobu u ležeći položaj s podignutim nogama, savjetujte joj da miruje
- Nadoknadite izgubljenu tekućinu i sol (elektrolite) davanjem na usta: gotovih izotoničnih napitaka koji su dostupni u trgovini, otopine prašaka koji sadrže potrebne soli i šećer, a mogu se kupiti u ljekarni,  otopine koju možete i sami pripremiti tako da u litru vode stavite pola čajne žlice soli i šest čajnih žlica šećera.
- Pratite znakove životnih funkcija (svijest i disanje), a u slučaju pogoršanja stanja pozovite hitnu medicinsku službu i primijenite potrebne postupke prve pomoći.

Kako pružiti prvu pomoć zbog toplinskog udara?
Toplinski udar nastaje u uvjetima izuzetno visoke temperature i vlage zraka, što onemogućuje hlađenje tijela znojenjem pa se gubi kontrola nad regulacijom temperature tijela. Uslijed toga dolazi do pregrijavanja tijela. To je po život opasan poremećaj zdravstvenog stanja, a bez pružene pomoći je smrtonosan.

Znakovi su: izrazito povišena tjelesna temperatura (iznad 40 °C), crvena, topla i suha koža (iznimno kod mladih osoba koža može biti i znojna), jaka glavobolja, vrtoglavica, mučnina i povraćanje, uznemirenost, smetenost, ubrzani puls i poremećaj razine svijesti.

Izbjegnite zamke godišnjeg pod svaku cijenu! I da, postoji objašnjenje zašto se uvijek razbolite na odmoru...

Postupak prve pomoći:

- Smjestite osobu u hlad ili u hladniju prostoriju
- Postavite osobu u udoban sjedeći položaj
- Čim prije započnite rashlađivanje tijela oboljele osobe (zamotajte je u vlažnu plahtu ili joj prskajte tijelo vodom uz istodobno stvaranje umjetnog propuha lepezom ili nečim sličnim)
- Odmah pozovite hitnu medicinsku službu jer je nužno liječenje ovog poremećaja u zdravstvenoj ustanovi
- Pratite znakove životnih funkcija (svijest i disanje), a u slučaju pogoršanja stanja do dolaska hitne medicinske službe primijeniti potrebne postupke prve pomoći.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.