DOBRO JE ZNATI

Kako se rukujete? Položaj ruku otkriva mnogo o vašoj osobnosti

Pixsabay
27.04.2022.
u 08:40

Rukujete li se dominanto, s dlanom prema gore ili ponizno, s dlanom okrenutim prema gore?

Rukovanje nam može otkriti mnogo o osobi; o njenom povjerenju u druge, namjeri, kontroli, strahu, pa čak i nedostatku poštovanja, a zbog svega je toga dobro znati i kako čitati taj informativni dio govora tijela.

1. Dvostruko rukovanje

Ako se čovjek rukuje tako da koristi i drugu ruku, to je znak da prihvaća dominaciju sugovornika, ali želi potaknuti raspravu. Kao da govori: 'Razgovarajmo o tome' i pokazuje da je iskren i otvoren za komunikaciju. Međutim, ako je druga ruka stavljena na vrh, to može značiti nedostatak povjerenja i oblik samoobrane.

2. Dominantno rukovanje

To je rukovanje poput hrvača i prebacivanje na ruku protivnika. Dlan okrenut prema dolje pokazuje dominaciju i čak se može smatrati pokazateljom agresije. Osoba s tim kaže: 'Ja sam šef, nije me briga što misliš, ja ću imati posljednju riječ'. Okretanje ruke prema dolje općenito je znak preuzimanja kontrole nad drugom osobom.

3. Ponizno rukovanje

Obrnuto od dominantnog rukovanja je ponizno sa dlanom okrenutom prema gore. Ova vrsta rukovanja označava plašljivu osobu ili čovjeka koji se nečeg boji i nije siguran u sebe.

4. 'Mrtva riba'

Ako je stisak ruke mlitav poput 'mrtve ribe', to otkriva nedostatak predanosti, ravnodušnost, pa čak i slabost. Uz to, daje poruku da osoba može lako postati pokorna. Ipak, u nekim je kulturama kao npr. u nekim afričkim zemljama, mekano rukovanje pristojan pozdrav dok se čvrsto može smatrati uvredljivim.

5. 'Hrpa mrkve'

Kada čovjek prilikom rukovanja stisne ruku između prstiju pokazuje pasivnost. On kaže: 'Nije me briga. Neću se ni truditi'. Ipak, također može pokazivati i da jednostavno ne voli fizički kontakt, piše Bright Side.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije